Itt a reduktarianizmus, a puhák vegetarianizmusa

életmód
2017 június 25., 08:23
comments 343

Kezdetben voltak a húsevéstől tartózkodó vegetariánusok, akiket a sorban a mozgalom elvi alapjait sokkal elvhűbben követő, az állatok kizsákmányolását mindenben visszautasító, így még a tejtől vagy a gyapjú ruházattól is ódzkodó vegánok követtek.

Közben még a szimpla vegetariánusoknak is megvetéssel kellett szembesülniük, ha néha-néha, sátoros ünnepek alkalmából netán húst fogyasztottak volna. Ez sarkalta cselekvésre Brian Katemant. Bár ő maga is teljes mértékben egyetért a radikálisabb veganizmus elveivel is, mert maga is úgy gondolja, hogy a nagyipari állattartás embertelen, egyben nagyban hozzájárul az ember okozta klímaváltozáshoz is, megérti azokat is, akik nem képesek teljes mértékben feladni a húsevést. Ezért megalapította a reduktariánus mozgalmat, amelynek célja nem a húsevés és az állati eredetű termékek teljes feladása, hanem ezek fogyasztásának jelentős mérséklése.

A magát pragmatikusként jellemző Katemant saját élménye indította a mozgalomalapításra. Egyetemistaként döntött úgy, hogy vegetariánus lesz, de egy hálaadásnapi vacsorán beleevett a pulykába, ami miatt a nővére cikizni kezdte. Ő akkor azzal védekezett, hogy nem tökéletességre törekszik, csak próbál jót tenni a világnak. "Utilitarista vagyok" - mondta, vagyis jobban érdekli a dolgok kimenete magánál a folyamatnál. Nem azért nem fogyaszt húst, hogy azért valami kitüntetést vagy megbecsülést kapjon, hanem mert "jelentős hatást szeretne elérni". Szerinte ha mindenki csak mérsékelné a húsfogyasztást, már annak hatalmas hatása lenne a környezetre.

Kateman szerint a neohippik és magokból álló reggelieikről készített instafotóik elszaporodása óta a veganizmus divatjelenséggé vált, már nem szimplán a jószándék vezérli a mozgalmat. Ennek ellenére úgy véli, hogy a vegetariánusok és a vegánok része alapvetően csodálatos ember, aki megérti az ő pragmatizmusát, csak egy hangos kisebbség idegesíti. De azért mozgalmat indított, ami büszkén hirdeti, hogy a húsnélküli étkezés eredmény, de az időnkénti húsevés önmagában még nem bukás. A Guardian szerint lényegében úgy gondolja, hogy nem bukhatsz meg amiatt, hogy jobb akarsz lenni, és nem vagy képmutató, ha minden tőled telhetőt meg is teszel ezért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.