Itt a reduktarianizmus, a puhák vegetarianizmusa

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kezdetben voltak a húsevéstől tartózkodó vegetariánusok, akiket a sorban a mozgalom elvi alapjait sokkal elvhűbben követő, az állatok kizsákmányolását mindenben visszautasító, így még a tejtől vagy a gyapjú ruházattól is ódzkodó vegánok követtek.

Közben még a szimpla vegetariánusoknak is megvetéssel kellett szembesülniük, ha néha-néha, sátoros ünnepek alkalmából netán húst fogyasztottak volna. Ez sarkalta cselekvésre Brian Katemant. Bár ő maga is teljes mértékben egyetért a radikálisabb veganizmus elveivel is, mert maga is úgy gondolja, hogy a nagyipari állattartás embertelen, egyben nagyban hozzájárul az ember okozta klímaváltozáshoz is, megérti azokat is, akik nem képesek teljes mértékben feladni a húsevést. Ezért megalapította a reduktariánus mozgalmat, amelynek célja nem a húsevés és az állati eredetű termékek teljes feladása, hanem ezek fogyasztásának jelentős mérséklése.

A magát pragmatikusként jellemző Katemant saját élménye indította a mozgalomalapításra. Egyetemistaként döntött úgy, hogy vegetariánus lesz, de egy hálaadásnapi vacsorán beleevett a pulykába, ami miatt a nővére cikizni kezdte. Ő akkor azzal védekezett, hogy nem tökéletességre törekszik, csak próbál jót tenni a világnak. "Utilitarista vagyok" - mondta, vagyis jobban érdekli a dolgok kimenete magánál a folyamatnál. Nem azért nem fogyaszt húst, hogy azért valami kitüntetést vagy megbecsülést kapjon, hanem mert "jelentős hatást szeretne elérni". Szerinte ha mindenki csak mérsékelné a húsfogyasztást, már annak hatalmas hatása lenne a környezetre.

Kateman szerint a neohippik és magokból álló reggelieikről készített instafotóik elszaporodása óta a veganizmus divatjelenséggé vált, már nem szimplán a jószándék vezérli a mozgalmat. Ennek ellenére úgy véli, hogy a vegetariánusok és a vegánok része alapvetően csodálatos ember, aki megérti az ő pragmatizmusát, csak egy hangos kisebbség idegesíti. De azért mozgalmat indított, ami büszkén hirdeti, hogy a húsnélküli étkezés eredmény, de az időnkénti húsevés önmagában még nem bukás. A Guardian szerint lényegében úgy gondolja, hogy nem bukhatsz meg amiatt, hogy jobb akarsz lenni, és nem vagy képmutató, ha minden tőled telhetőt meg is teszel ezért.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.