Egy apasági vizsgálat miatt exhumálják Salvador Dalít

MŰVÉSZET
2017 június 26., 11:23
comments 54

A Katalóniában élő 61 éves Pilar Abel azt állítja, hogy Salvador Dalí az apja. Még 2015-ben fordult emiatt bírósághoz, tavaly engedélyt kapott arra, hogy az apasági teszthez DNS-mintát vehetnek Salvador Dalí halotti maszkjáról. Azonban úgy tűnik, ez nem hozott eredményt, a bíró szerint az apaság megállapításához szükség van az 1989-ben elhunyt Dalí maradványainak exhumálására, ugyanis nincs más módja a mintavételnek: sem olyan biológiai minták, sem olyan személyes tárgyak nem maradtak fenn, amelyek alapján elvégezhető lenne a vizsgálat.

Enrique Blánquez ügyvéd, aki az eljárásban Pilar Abelt képviseli, a spanyol sajtónak azt mondta: arra számít, hogy a Spanyolország északkeleti részén, Figuerasban eltemetett művész földi maradványainak exhumálás még júliusban megtörténik.

Pilar Abel azt állítja: édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott az 1950-es évek közepén. Elmondása szerint szülei akkor ismerkedett meg, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Cadaquésben a festő barátainál. Egy tanút is talált, aki a bíróság előtt igazolta a szerelmi viszonyt.

Pilar Abel azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki: ő Salvador Dalí lánya, és ha ez bebizonyosodik, jelentős értékű örökségre tarthat igényt.  

link Forrás

Salvador Dalí Spanyolország északkeleti részén, Figuerasban nyugszik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.