Ide züllött a magyar külügy: Szijjártó Péter a fehérorosz diktatúra állami tévéjében szapulja Brüsszelt

POLITIKA
2017 június 27., 12:42
comments 201

Vasárnap a fehérorosz állami televízió, a Belarusz1 a Minszkben tartózkodó Szijjártó Péterrel készített interjút - vette észre a Heti Válasz online kiadása. A magyar külügyminiszter a 18 tagországot tömörítő Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszteri csúcstalálkozóján tartózkodott a fehérorosz fővárosban, és ha már ott járt, hajbókolt egyet a fehérorosz diktatúra előtt.

Szijjártó Péter interjút ad a Belarusz1 fehérorosz állami csatorna 2017 június 25-i adásában
photo_camera Szijjártó Péter interjút ad a Belarusz1 fehérorosz állami csatorna 2017 június 25-i adásában Fotó: http://www.tvr.by

Arról az országról beszélünk, ahol tüntetők százait tartóztatja le a hatalom, ahol ellenzékieket és újságírókat vetnek börtönbe, és ahol 20 év után tavaly először jutott be a parlamentbe ellenzéki képviselő. Láthatóan Orbán Viktor sem jön zavarba, ha Alekszandr Lukasenka miniszterelnököt, Európa utolsó hírhedt diktátorát kell köszöntenie. 

Szijjártó arról magyaráz a hétperces beszélgetésben, hogy Minszk nem csak csodálatos, de stratégiai szempontból is fontos hely Európa számára. A 2015-ös minszki egyezményre utalva azt mondta,  "egy fővárost sem emlegetnek ilyen gyakran, ha a Kelet- és Nyugat-Európa közötti kapcsolatok kerülnek szóba" és szó szerint elhangzott az is, hogy 

„Fehéroroszország az ideális híd vagy legalábbis a hídépítő”

 ország lehet Kelet és Nyugat között. A HV is írja, hogy bizony az orosz állami propaganda csatornája, a Sputnik vette észre az öblös brüsszelezést a beszélgetésben.

„Az Európai Unió képmutatással kezeli a migránsügyet. Másfél millió papírok nélküli migránst engedett be a területére, bármiféle ellenőrzés vagy szabályozás nélkül. Senki nem ellenőrzött senkit. Nem tudjuk, kik ezek az emberek, miért jöttek, és mik a terveik. Egyértelmű, hogy ez nagy kockázat”  

- szidta kicsit Brüsszelt Minszkből a magyar külügyminiszter, amikor a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásról kérdezte a pimasz belorusz riporter. (Heti Válasz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.