Leadták fegyvereiket a FARC gerillái

külföld
2017 június 27., 20:43
comments 23

Csaknem maradéktalanul leadták fegyvereiket a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet tagjai a bogotái kormánnyal tavaly novemberben kötött békeszerződésben foglaltaknak megfelelően - közölte kedden Jean Arnault francia diplomata, a fegyverek beszolgáltatását felügyelő kolumbiai ENSZ-misszió vezetője.

A tavaly megkötött történelmi tűzszünetről részletesen is írtunk akkor, (ahogy arról is, hogy a kolumbiaiak az első megállapodásra népszavazáson mondtak nemet), sőt arról is, hogy a tárgyalásokért Juan Manuel Santos meg is kapta a Nobel-békedíjat, igaz, csak ő, és a FARC vezetői nem. 

"Úgy véljük, hogy a FARC eleget tett a békemegállapodásban a lefegyverzésével kapcsolatban vállalt kötelezettségének" - jelentette ki Arnault a közép-kolumbiai Meta megyében található Mesetas településén tartott hivatalos ünnepségen, amelyet a gerillaszervezet leszerelésének alkalmából rendeztek meg kedden. A kolumbiai ENSZ-misszió vezetőjének beszámolója szerint a FARC-nak összesen 6803 gerillája szolgáltatta be 7132 fegyverét. Arnault ugyanakkor hozzátette, hogy mintegy 700 fegyver a FARC tulajdonában marad annak érdekében, hogy biztosítsa a szeptember 1-ig fennálló táborainak biztonságát.

photo_camera Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

Arnault elmondása szerint a 2016 augusztusában a békeegyezménynek köszönhetően létrejött tűzszünetet mindkét fél betartotta, az egyezségben foglaltakat pedig "néhány kivételtől eltekintve" sikerült teljesíteni - húzta alá a francia diplomata, aki hozzátette: "ma a mechanizmus eredményességének teljes körű ismeretében javasolhatjuk az Egyesült Nemzeteknek, hogy vonja le a kolumbiai eset tanulságát, és alkalmazza azt a világ más részein". "Az erőszak régi és új formái által sújtott időkben (...) a kolumbiai béke sikeres megteremtésének pillanata reményre ad okot és erőteljes példaként szolgál a nemzetközi közösség számára" - mondta Arnault.

A kolumbiai ENSZ-misszió vezetőjének beszéde után a FARC számos, fehér ingbe - rajta a "FARC-EP. Béke a társadalmi igazságossággal" felirattal - öltözött tagja lépett az emelvényre, akik átvették a fegyverek leadásáról szóló tanúsítványt, amely egyúttal azt is kimondja, hogy többet nem ragadnak fegyvert. Egyiküket - aki vörösbe öltöztetett újszülött kislányával a karján ment fel - többen is megtapsolták.
A keddi ünnepségen részt vett többek között Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is, aki a lefegyverzéssel kapcsolatban korábbi Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "Ma Kolumbia az elmúlt 50 év legjobb hírét kapta: a FARC leadja fegyvereit és a szó marad az egyetlen megnyilvánulási formája".

A gerillaszervezetben "Timocheko" néven ismert Rodrigo Londono, a FARC legfelsőbb vezetője pedig azt mondta: "ezzel a nappal nem ér véget a FARC működése, valójában az 53 éves fegyveres felkelésünknek vetünk véget. Törvényes és demokratikus mozgalomként folytatjuk, amely kizárólag legális, fegyvertelen és békés úton fejti ki ideológiai, politikai, szervezeti és propagandatevékenységét".

A mintegy 50 évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból szerte Kolumbiában. Ennek a félévszázados kilátástalan küzdelemnek vetett véget a kormány és a FARC között kétszeri nekifutásra született tavaly novemberi békemegállapodás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.