Már a héten szavazhat a melegházasságról a német parlament

külföld
2017 június 27., 15:56
comments 203
  • Angela Merkel szabad kezet adott a kereszténydemokrata képviselőknek, hogyan szavaznak a melegházasság kérdéséről. 
  • Nem sokkal korábban a szociáldemokrata SPD bejelentette, hogy a Bundestag elé viszik a kérdést. Várhatóan pénteken tartják a szavazást. 
  • A német baloldali pártok összefognak, hogy a javaslat többséget kapjon.

A CDU-s frakcióvezetőre hivatkozva a Spiegel arról ír, hogy a Angela Merkel a kereszténydemokrata képviselők előtt lelkiismereti döntésnek nevezte, ki hogyan szavaz, tehát nem fog kötelező szavazást elrendelni. Így a kereszténydemokrata képviselők szabadon dönthetnek a kérdésről, habár a párt alapprogramja nem támogatja az azonos neműek házasságát. Volker Kauder, a CDU frakcióvezetője felszólította a képviselőket, hogy lehetőleg nagy számban vegyenek részt a szavazáson, de mindenki biztosított, hogy tiszteletben fogják tartani, ha valaki elutasítja a melegházasság bevezetését.

photo_camera Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Angela Merkel hétfő este beszélt először arról, hogy párbeszédet szeretne a témában, ami már jelezte, hogy elmozdult a kereszténydemokraták korábbi, nyíltan elutasító álláspontjától. A pártja frakciója ugyanakkor a szeptemberi választások előtt nem akart foglalkozni a témával. A szociáldemokraták erre bejelentették, hogy már a héten szavazni akarnak a melegházasságot engedélyező javaslatról, akkor is, ha a kereszténydemokraták ezt nem támogatják.

A Spiegel szerint a szociáldemokraták megegyeztek a szélsőbaloldali Linkével és a Zöldekkel arról, hogy elhárítják az eddigi akadályokat a javaslat elől. Várhatóan a Bundestag pénteken fog szavazni az azonos neműek házasságáról. Ha a jobboldali frakciók sem kötik meg a képviselő kezét, a melegházasság engedélyezése könnyen többséget kaphat.

A szociáldemokraták húzása miatt a CDU most úgy érzi, hogy megtört a két kormányzó párt közötti bizalom. A kereszténydemokraták frakcióvezetője szerint egy ilyen téma túl érzékeny ahhoz, hogy ilyen gyorsan átverjék a parlamenten. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.