A VII. után a VI. kerület is ellehetetleníti a beerbike-ozást

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Ahogy az várható volt, a VII. kerület után csütörtökön a terézvárosi (VI. kerületi) önkormányzat is gyakorlatilag megtiltotta egy rendeletmódosítással az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a sörbiciklik közlekedését. A rendeletben foglaltak betartásáról a VI. kerületi közterület-felügyelet gondoskodik – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-vel.

A közlemény szerint a Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester által kezdeményezett rendeletmódosítást az indokolta, hogy a sörbiciklik (beerbike-ok) „mind a lakosságot, mind a kerületben közlekedőket rendkívüli mértékben zavarták”, a szolgáltatást igénybe vevők „hangoskodása, olykor botrányos viselkedése, a forgalom akadályozása, ellehetetlenítése miatt” nagyon sok panasz, bejelentés érkezett.

A tájékoztatás szerint a testületi ülésen szót kérő, sörbicikliket üzemeltető cégek képviselői nem vitatták a korlátozás jogosságát. Elismerték, hogy az általuk kínált szolgáltatás „jellegéből adódóan nem tartható normális mederben”, így az azzal járó kellemetlenségek egy ponton túl „nem tolerálhatók”, csak azt kérték, hogy kapjanak írásos tájékoztatást a rendelet módosításáról és megsértésének szankcionálásáról – írta az önkormányzat.

A közlemény szerint a jogsértés elkövetőjét a közterület-felügyelő legfeljebb 50 ezer forintos bírsággal sújthatja a helyszínen, illetve önkormányzati hatósági eljárásban a jegyző – természetes személyeknél 150 ezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknél 1 millió forintig terjedő összegű – közigazgatási bírságot szabhat ki.

A terézvárosi önkormányzat szerint a sörbiciklikkel kapcsolatban kialakult helyzet végleges és minden tekintetben megnyugtató megoldása a központi szabályozási környezet olyan átalakítása, ami egyrészt felülvizsgálja a jármű jelenlegi besorolását (kerékpár), másrészt a települési önkormányzatoknak felhatalmazást ad, hogy állást foglaljanak a szolgáltatásról. Hogy minél előbb egységes, mindenkire kötelező érvényű, a lakosság nyugalmát, a közlekedés rendjét és biztonságát egyaránt garantáló szabályozás jöjjön létre, Terézváros önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult. (MTI)