Trump most a dél-koreai elnökbe szállt bele

külföld
2017 június 30., 17:01
comments 193

Úgy látszik, az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak nem csak a celeb tévésekkel folytatott oda-vissza gyalázkodás megy nagyon jól: ennek diplomáciai megfelelőjét is tökélyre fejlesztette. Ma a dél-koreai elnökkel, Mun Dzse Innel találkozott a Fehér Házban, és ezt az alkalmat arra használta, hogy elővegye kisebb szövetségesét régi rögeszméje, a külkereskedelmi többlet miatt:

azzal fenyegette az országot, hogy "összetépi" a velük még Barack Obama idején kötött ötéves kereskedelmi egyezményt, ha nem tesznek valamit a túl nagy többletük visszafogása érdekében.

Mun Dzse-in és Trump a Fehér Házban.
photo_camera Mun Dzse-in és Trump a Fehér Házban. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Trump évtizedek őrzött meggyőződése, hogy szerinte az USA versenyképesebb szövetségesei, mint Németország, Japán és Dél-Korea (és persze Kína) tették tönkre az amerikai gazdaságot. Nemrég egy NATO-csúcson Németországot gyanúsította meg azzal, hogy külkereskedelmi sikereikkel ártanak az USA-nak.

Mun és Trump tárgyalásán szóba került a helyzet eszkalálódása miatt minden korábbinál aktuálisabb észak-koreai veszedelem is, Trump itt arról beszélt, hogy "véget ért a stratégiai türelem" a phenjani rezsimmel szemben, és hogy "határozott válaszra" van szükség a szüntelen rakétatesztek miatt. Ugyanakkor szóba hozta azt is, hogy szerinte Dél-Korea jelenleg nem járul hozzá eléggé a katonai kiadásokhoz. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.