A török napilapok szerint Budapest Ankara oldalán áll a Törökországot bíráló EU-tagállamokkal szemben

Budapest Ankara oldalán áll a Törökországot bíráló EU-országokkal ellentétben - emelték ki a török lapok Orbán Viktor miniszterelnök ankarai látogatásának másnapján, szombaton.

A török napilapok beszámoltak arról, hogy Orbán Viktort Binali Yildirim török kormányfő és Tayyip Erdogan török elnök is barátságos fogadtatásban részesítette. A jó kedélyű találkozók hangulatát az újságcikkek fényképfelvételekkel támasztották alá.

Fotó: KAYHAN OZER/Anadolu Agency
Fotó: KAYHAN OZER/Anadolu Agency

A fő kormánypárti napilap, a Sabah hangsúlyozta, hogy Orbánék mindig azt mondogatják az EU-ban, hogy Törökország védte és védi meg a menekültáradattól Európát, amelynek ezért szüksége van Ankarára.

Írtak arról is, hogy Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai török népszavazással elindult alkotmánymódosítás (ami végleg megszilárdítja az Erdogan által eddig építhetett diktatúrát) az elkövetkező időszakban sikerrel zárul, és ez még inkább megerősíti Törökországot Európa védelmében.

A Sabah nyomatékosította: Yildirim köszönetet mondott a magyar miniszterelnöknek azért, hogy Magyarország a tavaly július 15-ei katonai puccskísérlet éjszakáján „igaz barátként” támogatásáról biztosította a török kormányt.