Az étel- és italautomatákat is be kell kötni a NAV-hoz, de az érintett cégek még nem tudják, mit kell venniük és kitől

gazdaság
2017 július 1., 6:54
comments 122

„Rendben van, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeleti egységenként 120 ezer forintos támogatást ígér, de ezzel az információval nem sokra megyünk mindaddig, amíg nem tudjuk, mennyibe kerül majd a berendezés, ráadásul senki még csak nem is látott ilyet!”

- fakadt ki a Magyar Nemzetnek a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke, Szöllősi Balázs.

A lap azért kereste meg, mert az előírások szerint be kell kötni a NAV-hoz a pénztárgépekhez hasonlóan az étel- és italautomaták forgalmát is, de a szektor egyelőre tanácstalan, a bekötés semmivel nem megy kevésbé kaotikusan, mint a kasszacsere 4 éve.

Szöllősi Balázs szerint tényleg szinte csak a 120 ezer forintos támogatásról tudnak, de ez sem mond sokat, hiszen van olyan automata, ami nem is ér ennyit. Egy ilyenbe pedig nem sok értelme lenne beszerelni egy NAV-hoz bekötött pénztármodult, ami így értelemszerűen többe kerülne, mint az egész automata.

Az elnök azt mondta, a szövetség egyetért a kormányzattal abban, hogy érdemes lenne ellenőrzés alá vonni a szektort, mert lehetséges, hogy tényleg sok szereplő adófizetés nélkül működik. A bekötésről szóló rendelkezések azokban a szektorral való egyeztetés nélkül készültek el, és nem világos, hogyan lehetne megfelelni nekik.

A bekötés első határideje július 1. volt, később azonban ezt decemberre módosították. Ráadásul nem világos még az sem, melyik cég fogja kiépíteni a felügyeleti rendszert. Az új szabályokban ráadásul megjelent egy új fogalom, a menedékes felügyeleti szolgáltató, amit a kormány jelölne ki és szabályozna. Az előírások szerint a menedékes felügyeleti szolgáltatónak 2000-es lélekszám feletti településeken ügyintézésre alkalmas ügyfélszolgálatot kellene működtetnie, erre pedig jelenleg egyetlen cég képes, a Magyar Posta. A szektorral ezzel kapcsolatban sem egyeztettek.

Szöllősi Balázs azt mondta, többször is kezdeményeztek már találkozót az NGM és az adóhivatal munkatársaival, hogy egyeztessenek a részletekről, ám eddig ezek a kísérletek nem sok sikerrel jártak. Most azonban megint megpróbálják, mert ilyen ütemben, ezzel a módszerrel az elnök szerint az új, decemberi határidőre egyetlen automatába sem szerelik be a felügyeleti egységet. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt