Putyin meghívta Moszkvába a nemzetközi körözés alatt álló szudáni elnököt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Augusztus második felében Moszkvába látogat Omar el-Besir szudáni elnök, aki ellen emberiesség elleni bűnök vádjával nemzetközi elfogatóparancs van érvényben – közölte a Reuters a kartúmi hatóságok hivatalos bejelentése alapján. A szudáni külügyminisztérium közleménye szerint Omar el-Besirt Vlagyimir Putyin orosz elnök hívta meg, hogy megvitassanak több kétoldalú, regionális és globális ügyet.

Omar el-Besir 2017. árpilis 9-énFotó: Ashraf Shazly/AFP

A Szudánban 1989 óta hatalmon lévő Omar el-Besir ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2009-ben és 2010-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a hadsereg által az ország Dárfúr régiójában elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekmények vádjával. Dárfúrban 15 éve tart már a fegyveres konfliktus, és ennek eddig több mint 300 ezer halálos áldozata volt az ENSZ szerint, de Omar el-Besir tagadja az ellene felrótt vádakat.

Oroszország nem írta alá az ICC-t megalapító római egyezményt, így Besirt ott nem fenyegeti a letartóztatás.

A szudáni elnök az utolsó pillanatban lemondta a látogatását azon a májusi rijádi csúcstalálkozón, amin arab és muszlim vezetők találkoztak Donald Trump amerikai elnökkel. Besirt a szaúdi király, Szalmán bin Abdel-Azíz hívta meg, de az USA rögtön jelezte, hogy ellenzi a szudáni államfő jelenlétét.

Fotó: Bandar Algaloud / Saudi Royal Co/Anadolu Agency

Az Egyesült Államok 20 éve kereskedelmi embargót és más büntetőintézkedéseket tart érvényben Szudán ellen, de ezek felülvizsgálata folyamatban van Washingtonban. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.