Putyin meghívta Moszkvába a nemzetközi körözés alatt álló szudáni elnököt

külföld
2017 július 3., 12:48
comments 99

Augusztus második felében Moszkvába látogat Omar el-Besir szudáni elnök, aki ellen emberiesség elleni bűnök vádjával nemzetközi elfogatóparancs van érvényben – közölte a Reuters a kartúmi hatóságok hivatalos bejelentése alapján. A szudáni külügyminisztérium közleménye szerint Omar el-Besirt Vlagyimir Putyin orosz elnök hívta meg, hogy megvitassanak több kétoldalú, regionális és globális ügyet.

photo_camera Omar el-Besir 2017. árpilis 9-én Fotó: Ashraf Shazly/AFP

A Szudánban 1989 óta hatalmon lévő Omar el-Besir ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2009-ben és 2010-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a hadsereg által az ország Dárfúr régiójában elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekmények vádjával. Dárfúrban 15 éve tart már a fegyveres konfliktus, és ennek eddig több mint 300 ezer halálos áldozata volt az ENSZ szerint, de Omar el-Besir tagadja az ellene felrótt vádakat.

Oroszország nem írta alá az ICC-t megalapító római egyezményt, így Besirt ott nem fenyegeti a letartóztatás.

A szudáni elnök az utolsó pillanatban lemondta a látogatását azon a májusi rijádi csúcstalálkozón, amin arab és muszlim vezetők találkoztak Donald Trump amerikai elnökkel. Besirt a szaúdi király, Szalmán bin Abdel-Azíz hívta meg, de az USA rögtön jelezte, hogy ellenzi a szudáni államfő jelenlétét.

photo_camera Fotó: Bandar Algaloud / Saudi Royal Co/Anadolu Agency

Az Egyesült Államok 20 éve kereskedelmi embargót és más büntetőintézkedéseket tart érvényben Szudán ellen, de ezek felülvizsgálata folyamatban van Washingtonban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt