Gombászra rontott egy medve Székelyföldön

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Anyamedve sebesített meg egy 36 éves férfit csütörtökön a székelyföldi Zetelaka közelében. A férfi több sérüléssel került kórházba, állapota stabil – közölte az Agerpres hírügynökség.

A férfi többedmagával gombászott az erdőben, Zetelakától néhány kilométerre, de egyedül indult haza: ekkor találta szembe magát az anyamedvével és annak két bocsával. A medve rátámadt a férfira, aki ordítani kezdett, és védekezni próbált. A medve végül azért engedte el az áldozatát, mert a bocsai eltávolodtak – közölte az Agerpresszel Benke József, a helyi vadászegyesület igazgatója.

Benke József tipikusnak minősítette a medvetámadást, a férfi ugyanis egyedül volt, és nem idézett elő zajt, az anyamedve pedig a bocsait védte, így ha a férfi zajt keltett volna valamivel, a nagyvad valószínűleg elkerüli őt.

A medvetámadás áldozatát a székelyudvarhelyi megyei kórházban ápolják. Arcán, mellkasán, bal karján és vádliján sérült meg, de sebei nem mélyek, állapota stabil. Hargita megyében idén ez már az ötödik eset, hogy valaki medvetámadás miatt kerül kórházba.

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyik barnamedvéje 2015. február 2-ánFotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők épp szerdán tüntettek a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete előtt a hatóságok sürgős közbelépését követelve, a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezéséért. Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter azt ígérte nekik: augusztus 15-ig miniszteri rendeletet hoznak az év második felére érvényes „közbelépési kilövési keretről”, ami 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi majd lehetővé. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.