Nepálban a hatóságok betiltották a 82 éves dalai láma születésnapját

A nepáli hatóságok ma megtiltották az ország területén száműzetésben élő tibeti közösségnek és buddhistáknak, hogy megünnepeljék szellemi vezetőjük, a dalai láma 82. születésnapját.

A tiltás hatására a dalai láma követői úgy döntöttek, hogy az eredetileg a nepáli főváros, Katmandu egyik kolostorába tervezett esemény helyett több, kisebb kolostorban ünneplik meg Tendzin Gyaco születésének 82. évfordulóját. A város egy másik kolostorának egyik buddhista szerzetese pedig azt közölte az EFE spanyol hírügynökséggel: a rendőrség megtiltotta nekik, hogy a nap folyamán kimozduljanak a főváros utcáira.

Dípak Kafle nepáli belügyminiszter a döntést úgy indokolta: nem akarják, hogy az ország területén helyet kapjon bármilyen tevékenység, ami sértené a „baráti nemzeteket”, utalva Kínára, ami veszélyes szeparatistának tartja a dalai lámát, aki saját állítása szerint valódi autonómiát szeretne Tibetnek.

Kína azóta ápol szoros kapcsolatot Nepállal, amióta a himalájai ország az Indiától való függés csökkentése érdekében számos változtatást eszközölt külpolitikájában. A világ 20 legszegényebb országa közé tartozó Nepál India és Kína között fekszik, importjának kétharmada Indiából érkezik.

A fővárosi rendőrség szóvivője azt mondta, az ünnep alkalmából 600 rendőrt vezényelnek ki az utcákra, hogy őrizetbe vegyék azokat, akik bármilyen tettükkel megsértenék „a baráti nemzetet”.

A nepáli rendőrség tavaly ugyanezen a napon a dalai láma 28, többségében száműzetésben élő, tibeti követőjét vette őrizetbe. Mind a dalai láma születésnapját szerették volna megünnepelni.

Fotó: Andreas Solaro/AFP

Tendzin Gyaco a Gergely-naptár szerint 1935. július 6-án, a nyugat-kínai Csinghaj tartományban található Takcer faluban (tibeti Amdó régióban) született. A dalai láma 1959-ben, a Kína elleni tibeti felkelés bukásakor menekült el a szülőföldjéről, és Indiában kapott menedéket, ahol a hatóságok megengedték neki, hogy a tibeti emigráns kormány székhelyén, az észak-indiai Dharamsalában telepedjen le. A Tibet felszabadításáért vívott békés harcáért 1989-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett dalai láma az idén az India szintén északi részén található Ladakh buddhista központban ünnepli a születésnapját. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.