Szerződés kötötte ki, hogy csak Soros beleegyzésével használhatták volna az üzletember fotóját

2017 július 7., péntek 11:41

Az Együtt párt az elmúlt években többször is próbálkozott pontosan ugyanazzal, amit a magyar kormány megbízásából fellépő Lounge Design Kft. a Soros-plakátkampány ügyében most megcsinált. Vagyis azzal, hogy az MTI óriási fotóarchívumából portréfotót vásároljanak, hogy abból aztán plakátot szerkesszenek. (Pénteken írtuk meg, hogy az országot ellepő óriásplakátok alapjául szolgáló, egy 2005-ös ukrajnai sajtótájékoztatón készült hírfotót a Lounge 60 ezer forintért vette meg az MTI/MTVA-tól.)

Csakhogy, mint az a párt lapunknak megküldött közleményéből kiderül, az Együtt - a Lounge-dzsal ellentétben - egyszerűen nem vásárolhatta meg a kinézett képeket. Méghozzá azért nem, mert az MTVA minden ilyen fotóértékesítési szerződésben alapfeltételként kiköti, hogy a birtokukban lévő fotókat csakis a rajtuk szereplő személyek hozzájárulásával szabad reklám-vagy kampánycélokra felhasználni.

Márpedig Soros György képét éppen ilyen célra használják.

A vonatkozó szerződési pont így szól:

Tudomásul veszem, hogy a fényképfelvétel(ek) közszolgálati tevékenység részeként, vizuális-sajtóinformációként, tömegtájékoztatási célra, és nem reklám vagy politikai reklám illetve árupropaganda céljára készült(ek). Ebből következően a fényképfelvétel(ek) ilyen célú felhasználása nem engedélyezett! Tehát a fénykép(ek) ilyen célú felhasználásához a fotón felismerhetően ábrázolt személy(ek)- (ingó és ingatlan vagyontárgy, termék esetén a tulajdonos(ok)) beleegyező nyilatkozatát a felhasználás előtt köteles vagyok beszerezni. Kötelezettséget vállalok arra, hogy jogsértő felhasználás esetén az ábrázolt személynek, örököseinek és / vagy a Szolgáltatónak okozott károkat megtérítem.

Ez ráadásul nem valamilyen, az Együttre szabadott egyedi szerződésrészlet, hanem az MTVA által meghatározott és hivatalosan elkészített megrendelő formájából egy passzus. Ezt maga az MTVA/MTI értékesítési vezetője írta meg korábban egy levélben az Együttnek.

Hogyan lehetséges, hogy a közsszolgálati MTVA egy félnek nem engedi meg, hogy a neki eladott képet politikai kampányra használja, míg a másiknak igen? Az ügyben kérdést küldtem az MTVA sajtóosztályának, ahonnan olyan pompás, tízdanos, aranykoszorús mesterválasz érkezett, hogy még most is pislogok. Így hangzik:

Tisztelt Szily László!

Tájékoztatjuk, hogy az ÁSZF betartása a megrendelő felelőssége.

Megújult lelkedéssel kerestem az ügyben a Lounge-ot, hogy megtudjam, milyen formában kapták meg Soros belegyezését az ellene indított gyalázkodó kampányhoz, de ők még az előző körben küldött kérdéseimre sem voltak hajlandók válaszolni eddig, nemhogy ezekre.