Szerződés kötötte ki, hogy csak Soros beleegyzésével használhatták volna az üzletember fotóját

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Együtt párt az elmúlt években többször is próbálkozott pontosan ugyanazzal, amit a magyar kormány megbízásából fellépő Lounge Design Kft. a Soros-plakátkampány ügyében most megcsinált. Vagyis azzal, hogy az MTI óriási fotóarchívumából portréfotót vásároljanak, hogy abból aztán plakátot szerkesszenek. (Pénteken írtuk meg, hogy az országot ellepő óriásplakátok alapjául szolgáló, egy 2005-ös ukrajnai sajtótájékoztatón készült hírfotót a Lounge 60 ezer forintért vette meg az MTI/MTVA-tól.)

Csakhogy, mint az a párt lapunknak megküldött közleményéből kiderül, az Együtt - a Lounge-dzsal ellentétben - egyszerűen nem vásárolhatta meg a kinézett képeket. Méghozzá azért nem, mert az MTVA minden ilyen fotóértékesítési szerződésben alapfeltételként kiköti, hogy a birtokukban lévő fotókat csakis a rajtuk szereplő személyek hozzájárulásával szabad reklám-vagy kampánycélokra felhasználni.

Márpedig Soros György képét éppen ilyen célra használják.

A vonatkozó szerződési pont így szól:

Tudomásul veszem, hogy a fényképfelvétel(ek) közszolgálati tevékenység részeként, vizuális-sajtóinformációként, tömegtájékoztatási célra, és nem reklám vagy politikai reklám illetve árupropaganda céljára készült(ek). Ebből következően a fényképfelvétel(ek) ilyen célú felhasználása nem engedélyezett! Tehát a fénykép(ek) ilyen célú felhasználásához a fotón felismerhetően ábrázolt személy(ek)- (ingó és ingatlan vagyontárgy, termék esetén a tulajdonos(ok)) beleegyező nyilatkozatát a felhasználás előtt köteles vagyok beszerezni. Kötelezettséget vállalok arra, hogy jogsértő felhasználás esetén az ábrázolt személynek, örököseinek és / vagy a Szolgáltatónak okozott károkat megtérítem.

Ez ráadásul nem valamilyen, az Együttre szabadott egyedi szerződésrészlet, hanem az MTVA által meghatározott és hivatalosan elkészített megrendelő formájából egy passzus. Ezt maga az MTVA/MTI értékesítési vezetője írta meg korábban egy levélben az Együttnek.

Hogyan lehetséges, hogy a közsszolgálati MTVA egy félnek nem engedi meg, hogy a neki eladott képet politikai kampányra használja, míg a másiknak igen? Az ügyben kérdést küldtem az MTVA sajtóosztályának, ahonnan olyan pompás, tízdanos, aranykoszorús mesterválasz érkezett, hogy még most is pislogok. Így hangzik:

Tisztelt Szily László!

Tájékoztatjuk, hogy az ÁSZF betartása a megrendelő felelőssége.

Megújult lelkedéssel kerestem az ügyben a Lounge-ot, hogy megtudjam, milyen formában kapták meg Soros belegyezését az ellene indított gyalázkodó kampányhoz, de ők még az előző körben küldött kérdéseimre sem voltak hajlandók válaszolni eddig, nemhogy ezekre. 


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.