Ugyanazok a Twitter robotok kampányoltak Trumpnak és Le Pennek

külföld
2017 július 08., 12:22
comments 61

A Dél-Kaliforniai Egyetem egyik kutatója megállapította, hogy van vagy 18 ezer Twitter-fiók, amely összesen kétszer egy hetet volt aktív eddig: tavaly novemberben és idén májusban, pont az amerikai és a francia elnökválasztások előtt egy - egy hétben.

A fiókokról tavaly Donald Trumpot éltető és Hillary Clintont támadó posztokat, idén pedig Marine Le Pent éltető és Emmanuel Macront támadó posztokat osztottak meg.

Emilio Ferrara elemezve a posztokat arra jutott, hogy e felhasználók mögött nincs valódi ember, hanem botokról van szó, és központilag irányítják őket. Azt nem tudta megállapítani, hogy honnan és kicsodák működtetik ezeket a fiókokat.

Donald Trump és Emmanuel Macron Brüsszelben.
photo_camera Donald Trump és Emmanuel Macron Brüsszelben. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A gyanús fiókokat mind 2016 november elején készítették, és november 8-tól idén május elejéig egyetlen posztot sem közöltek. Aztán a francia választás utolsó napjaiban ismét aktívak lettek.

Ferrara úgy találta meg ezeket, hogy megvizsgálta azokat a posztokat, amelyek a Macronleaks témáit terjesztették. Ezek olyan kiszivárogtatott, jórészt hamisított adatok voltak, amelyek a francia választás előtt nem sokkal kerültek ki az internetre, éppen a kampánycsend beálltakor, így sem a politikusok, sem pedig a sajtó nem reagálhatott rájuk, viszont széles körben terjedtek a közösségi oldalakon. A szöveg adócsalással vádolta Macront.

A témával foglalkozó mintegy 100 ezer Twitteren posztoló fiók közül 18 ezer volt robot a kutatás szerint, és ezeknek egy elsöprő többsége dolgozott Trump megválasztása érdekében is.

Ez a szám viszont eltörpül ahhoz képest, hogy az amerikai választási kampányt legalább 400 ezer robot színesítette markáns véleményével, szinte mindegyik Donald Trump oldalán osztva posztjait. (the hill)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.