Működik az oldalra és átlósan is mozgó, kábelnélküli lift

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A világ legnagyobb liftgyártója, a ThyssenKrupp arra számít, hogy néhány évtized, és senki nem fog emlékezni arra, hogy a liftek kábelesek, és csak fel-le mozognak – írja a Financial Times. A cég ugyanis kidolgozott egy olyan rendszert, ami fel-le, balra-jobbra, előre-hátra és átlósan is tud mozogni.

Kábelek helyett a falra szerelt síneken mozognak a liftkabinok, ami a jövő felhőkarolcóira is hatással lehet – hiszen jelenleg pont a fix liftaknák jelentik az egyik legfontosabb korlátozó tényezőt. A hossza is korlátozott, és nagyon sokat vesz el az épületekben a használható térből. Az új, mindenfelé mozgó lift viszont lehetővé teszi az oldalirányú kapcsolódást, felfelé pedig végtelen ideig mozoghat.

A hagyományosan acélgyártóként ismert ThyssenKrupp épített a németországi Rottweilben egy 40 millió eurós toronyházat, csak hogy a gyakorlatban teszteljék a technológiát. Egy holland cég berlini épületprojektje lesz az első, ahol élesben tesztelhetik.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.