Hillary Clintonról ígért dokumentumokat az orosz ügyvéd, akivel Trump fia, veje és kampánymenedzsere találkozott

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Miután kiderült, hogy Donald Trump amerikai elnök nagyobbik fia tavaly találkozott egy orosz ügyvédnővel, a New York Times azt is megírta, hogy az ügyvéd terhelő dokumentumokat ígért Hillary Clintonról, a Demokrata Párt elnökjelöltjéről. A találkozó a New York-i Trump-toronyban volt, de az ígért dokumentumokat a magát a Kremllel kapcsolatban állónak mondó Natalija Veszelnyickaja végül nem adta át.

A lap három, névtelenséget kérő fehér házi tanácsadóra hivatkozva ír a találkozóról. Eszerint a találkozó tavaly júniusban, két nappal azután történt, hogy Trump elnyerte a Republikánus Párt elnökjelöltségét, és részt vett rajta ifjabb Donald Trump mellett Paul Manafort, a Trump-kampány akkori menedzsere és Jared Kushner, Donald Trump veje is.

A lap idézett egy közleményből is, amiben ifjabb Donald Trump elismerte, hogy találkozott Natalija Veszelnyickajával. „Némi tréfálkozás után a nő közölte, hogy információi vannak Oroszországgal kapcsolatban álló személyekről, akik finanszírozták a Demokrata Országos Bizottságot, és támogatták Hillary Clintont” – közölte. Azt is hangsúlyozta, hogy Veszelnyickaja „kijelentései homályosak és kétértelműek” voltak, és „hamar világossá vált, hogy nincsenek érdemi információi”.

Jared Kushner és Donald Trump a Fehér Ház tornácánFotó: Win McNamee/Getty Images

Az elnök jogászai közleményt adtak ki, ami szerint Trump nem vett részt a találkozón, és nem is tudott róla. Trump arról is posztolt a Twitterre, hogy keményen kikérdezte Putyint a választásra irányuló orosz befolyással kapcsolatban, de Putyin vehemensen tagadta, hogy történt volna ilyen, úgyhogy Trump úgy érzi, elmondta a véleményét az egészről. (MTI, New York Times)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.