Oroszországban melegpropagandára hivatkozva betiltották a Rudolf Nurejevről szóló előadást, mert abban meztelenül táncolnak

külföld
2017 július 10., 15:50

A Moszkvai Bolsoj Színházban, másik nevén a Moszkvai Nagyszínházban elhalasztották Kirill Szerebrennyivkov új balettelőadásának bemutatóját. 

A TASS hírügynökség szerint Vlagyimir Megyinszkij kultuszminiszter személyesen avatkozott közbe, amiért a darabban több balettáncos teljesen meztelenül áll színpadra, sőt a színpadon feltűnik Rudolf Nurejev világhírű szovjet balettáncos meztelen képe is. 

Rubolf Nurejev
photo_camera Rubolf Nurejev Fotó: Wikimedia Commons

Nurejevet a XX. század egyik legnagyobb balettáncosaként tartják számon, 1961-ben kivándorolt a Szovjetúnióból és Amerikában telepedett le. Ismerten meleg művész volt, 1993-ban halt meg AIDS-ben. 

A TASS minisztériumi forrása szerint Megyinszkij "meleg propagandának" minősítette a darabot, ezért nem engedte bemutatását. A minisztérium hivatalosan nem kommentálta az értesülést. 

A színház igazgatója, Vlagyimir Urin egyébként három nappal az eredetileg tervezett premier előtt azt nyilatkozta, hogy az előadás "bonyolultabbnak" bizonyult, mint tervezték, ezért halasztják el. A rendező Szerebrennyikovot épp májusban hallgatta ki a rendőrség egy családi ügyben, amiben többeket letartóztattak, jobban látta nem nyilatkozni ebben az ügyben.  (Meduza)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.