Oroszországban melegpropagandára hivatkozva betiltották a Rudolf Nurejevről szóló előadást, mert abban meztelenül táncolnak

külföld
2017 július 10., 13:50
comments 127

A Moszkvai Bolsoj Színházban, másik nevén a Moszkvai Nagyszínházban elhalasztották Kirill Szerebrennyivkov új balettelőadásának bemutatóját. 

A TASS hírügynökség szerint Vlagyimir Megyinszkij kultuszminiszter személyesen avatkozott közbe, amiért a darabban több balettáncos teljesen meztelenül áll színpadra, sőt a színpadon feltűnik Rudolf Nurejev világhírű szovjet balettáncos meztelen képe is. 

Rubolf Nurejev
photo_camera Rubolf Nurejev Fotó: Wikimedia Commons

Nurejevet a XX. század egyik legnagyobb balettáncosaként tartják számon, 1961-ben kivándorolt a Szovjetúnióból és Amerikában telepedett le. Ismerten meleg művész volt, 1993-ban halt meg AIDS-ben. 

A TASS minisztériumi forrása szerint Megyinszkij "meleg propagandának" minősítette a darabot, ezért nem engedte bemutatását. A minisztérium hivatalosan nem kommentálta az értesülést. 

A színház igazgatója, Vlagyimir Urin egyébként három nappal az eredetileg tervezett premier előtt azt nyilatkozta, hogy az előadás "bonyolultabbnak" bizonyult, mint tervezték, ezért halasztják el. A rendező Szerebrennyikovot épp májusban hallgatta ki a rendőrség egy családi ügyben, amiben többeket letartóztattak, jobban látta nem nyilatkozni ebben az ügyben.  (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.