A szír emigránsszervezet szerint is meghalt az Iszlám Állam vezetője

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szíriai emigránsszervezet kedden közölte a Reuters hírügynökséggel: "megerősített információja" van arról, hogy meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője. Az értesülést más források egyelőre nem támasztották alá.

Rami Abdul-Rahman, az OSDH elnöke azt mondta: értesülésük az Iszlám Állam más vezetőitől - köztük egy legfelsőbb szintű elöljárótól - származik a kelet-szíriai Deir-ez-Zór térségéből. Hozzátette: azt nem tudják, hogy Bagdadi pontosan mikor halt meg.

A Reuters kiemelte, hogy maga sem tudja ellenőrizni az információ hitelességét, az OSDH azonban számos alkalommal tett már közzé pontos értesüléseket a szíriai polgárháború fejleményeiről.

Iraki és kurd tisztségviselők mindeddig nem erősítették meg Bagdadi halálhírét, és az amerikai védelmi minisztérium is csak annyit közölt: nincs olyan információja, amely alátámasztaná az OSDH közlését. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség viszont egy iraki hírportált idéz Bagdadi haláláról. Ez, az Iszlám Államnak tulajdonított rövid közlemény szerint hamarosan megnevezik az "emír" utódját.

Korábban már többször keltették Bagdadi halálhírét, amelyet azonban soha nem sikerült megerősíteni. Legutóbb júniusban Oroszország jelentette be, hogy egy rakkai légicsapás során lehet, hogy megölték az terroristavezért, de később ezt sem sikerült megerősíteni.

Abu Bakr al-Bagdadi (eredeti nevén Ibrahim Abad Ibrahim al-Badri) kiáltotta ki Moszulban 2014-ben az Iszlám Állam úgynevezett "kailfátusát". A vezető halála óriási csapást jelentene a szélsőséges szervezetnek, amely ádáz harcot vív a még ellenőrzése alatt álló, egyre szűkülő területek megtartásáért Szíriában és Irakban. (MTI, Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.