Több száz teve lehetett a katari diplomáciai válság áldozata

Katari hírforrások szerint a több száz állat akkor halt meg, miközben át kellett szelniük egy sivatagot. Június elején jelentették be az Öböl menti országok, hogy megszakítanak minden diplomáciai és gazdasági kapcsolatot Katarral, mert szerintük az apró olajmonarchia Iránnal szövetkezik és a terrorizmust támogatja. 

A súlyos diplomáciai válságnak lett az egyik következménye, hogy a környező országokból kiutasították a katari tevepásztorokat csordáikkal együtt. Számos katari pásztor legeltette az év jelentős részén a szomszédos országokban tevéit, mivel ott sokkal nagyobb területek álltak rendelkezésre. 

Eltérő becslések vannak arról, hogy pontosan hány tevét is utasítottak ki a környező országokból, a számok 12 ezer és 25 ezer között mozognak. Az viszont a katari beszámolók alapján elmondható, hogy több száz állat nem élte túl a diplomáciai krízist. 

A problémát az is súlyosbította, hogy a határokon csak napi pár száz tevét engedtek át, a többi állatot óriási csordákba terelték össze. A pásztoroknak állítólag napjaik mentek el azzal, hogy azonosítsák a saját állataikat. 

Szaúd-Arábiából visszatérő tevepásztorok arról számoltak be, hogy legalább száz tevetetemet láttak útközben hazafelé. Ugyanígy sok bárány is elesett. 

A határ katari oldalán a környezetvédelmi minisztérium munkatársai várták a tevéket, vízzel és élelemmel. (Independent)