Tusnádfürdő polgármestere szerint egyre súlyosabb a medveinvázió a városban

Elég súlyos a helyzet, miközben mindenki arról beszél, hogy meg lehet oldani a medveproblémát, én úgy látom, hogy ez csak erősödik. Én jelenleg nem tartózkodom otthon, de nemrég kaptam a hírt, hogy az éjszaka is benn járt egy medve a panzióban, amit már többször meglátogatott” -mondta Albert Tibor tusnádfürdői polgármester a Kolozsvári Rádió Hangoló című műsorában. 

Június elején már a város központjában látták az állatokat:

A polgármester elmondta, hogy az egész város területén járnak a medvék, 15 olyan medvebocsot tartanak számon, amik az idén születtek, vagyis ha hetet elszállítanak, akkor is duplájára nő az állomány. Albert Tibor hozzátette, hogy a számok csak hozzávetőlegesek, mivel a medvék folyton vándorolnak, így nem lehet pontosan megmondani, pontosan mennyien vannak. Nemrég engedélyt kaptak arra, hogy két állatot rezervátumba szállítsanak. 

Turisták fotóznak egy kukában élelmet kereső medvét Tusnádfürdőn 2017. június 9-én este.Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A jövő kedden kezdődő fesztiválra érkezőket megnyugtatta, hogy személyi támadás még sosem történt, ugyanakkor azt tanácsolja nekik, hogy ne járjanak egyedül az erdőben, ha csoportosan mennek, akkor pedig hangoskodjanak.

A polgármesterben már felmerült, hogy ha valakit megtámad a medve, beperli az illetékeseket, csakhogy ezt nem olyan egyszerű megállapítani, mert a környezetvédelmi minisztérium a vadászokra mutogat, de ők azzal védekeznek, hogy nem lehet tudni, honnan vándorolt oda a medve. (Transindex)