A szervezők szerint a vizes vb-re elkészült ingyenes wifihálózat biztonságos, nem kell hozzá semmilyen adatot megadni

Az Index kedden írta meg, hogy a vizes vébé ingyenes wifiszolgáltatója az az azeri cég, a Wandafi, ami azzal is foglalkozik, hogy adatot gyűjt a wifi üzemeltetőinek azokról, akik fellépnek a hálózatra. A felhasználó Facebook- vagy Instagram profillal léphet be a nyilvános hálózatba, az azeri cég szoftvere pedig beszívja, és kielemzi a profilon található adatokat.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, ő sem lát tisztán a kérdésben, a kormány célja a szurkolók adatainak megvédése, de egyelőre várja a kérdéseire a válaszokat. „Az ingyenes wifi tartogat kockázatokat annak, aki azt használja. Erre az a megoldás, hogy nem használja” – tanácsolta.

A Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. erre az alábbi közleményt adta ki: „A csatlakozáshoz nincs szükség semmilyen adat megadására (azaz a használat nem regisztrációhoz kötött). A WiFi működése során a szolgáltató egyáltalán nem alkalmaz olyan megoldást, amely a felhasználók bármilyen személyes adatát marketing célokra rögzítené. Ennek megfelelően a WiFi hálózatra való csatlakozás a felhasználók számára adatvédelmi szempontból biztonságos. A sajtóban megjelent Wandafi és Maksat.pro software-ek nem kerülnek alkalmazásra, az ezzel kapcsolatos híresztelések valótlanok, így az ezt közlők álhírt terjesztenek.”

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.