Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a civiltörvény miatt

2017 július 13., csütörtök 10:18
91

A brüsszeli Európai Bizottság közölte: hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott, a civil szervezeteket megbélyegző törvény ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak.

A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az ismertetett kifogásokra. Ha a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezután, ha szükséges, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.

Lázár egyébként kedden Brüsszelben tárgyalt volna, ahol két biztossal, a gazdasági ügyekért felelős alelnökkel, Jyrki Katainennel és a spanyol energiaügyi biztossal, Miguel Arias Cañetével volt találkozója. A miniszter azonban sürgős teendőire hivatkozva végül lemondta az utat.

A bizottság korábban hasonló eljárást kezdeményezett a CEU-t ellehetetlenítő törvény ügyében is, ami mostanra a második szakaszba lépett. AZ indoklással ellátott véleményben az Európai Bizottság részletesen, pontról-pontra kifejti azokat a jogi érveket, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a magyar törvény egyes rendelkezései az uniós jogba ütköznek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt