Újabb szakaszba lépett a veszteséges kiskereskedelmi cégek korlátozása miatt indított kötelezettségszegési eljárás

Újabb szakaszba léptette az Európai Bizottság a veszteséges kiskereskedelmi vállalatok korlátozásáról elfogadott törvény miatt 2016 februárján Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást. A brüsszeli testület az ügyben a magyar kormánynak ún. indokolással ellátott véleményt küldött, ami az eljárás második szakasza.

A törvény megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását a két egymást követő évben veszteségesen működő nagyobb üzleteknek. A bizottság szerint ez ellentétes a hátrányos megkülönböztetés tilalmának elvével, illetve a letelepedés szabadságára és a tőke szabad mozgására vonatkozó EU-s joggal, és nem igazolható a közérdeken alapuló kényszerítő okokkal.

Brüsszel korábban azt közölte, hogy a tartós veszteségességet tiltó törvény miatt a kiskereskedőknek megnövekedett kockázatokkal kell szembenézniük, ha be akarnak lépni vagy terjeszkedni akarnak a magyar piacon, a szabályozás akadályozhatja a befektetéseket, és ezáltal a versenyképesség romlásával járhat, magasabb árakat eredményezve.

Magyarországnak 2 hónapja van arra, hogy összhangba hozza az EU-s szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a törvényjavaslat indoklásában azt mondta, a tartósan veszteséges működés közvetett módon gazdasági erőfölénnyel való visszaélést jelent, hiszen a nagy tőkeerejű vállalkozások így tüntetik el a versenytársaikat. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.