Milliárdokat juttat a Külügyminisztérium a Nemzeti Kereskedőháznak, hogy az papíron ne legyen veszteséges

2017 július 14., péntek 11:52
48

A Külügyminisztérium felügyelete alatt álló Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) 5 éves fennállása alatt 4 évben veszteségesen működött, tavaly azonban papíron 170 milliós nyereséget könyvelt el. A 24.hu szerint ez gyanús, ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudott volna ilyen gyorsan, külső segítség nélkül átfordulni az állami cég mérlege.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke adatigénylést küldött a céghez és a minisztériumhoz, a válaszokból pedig kiderül, hogy a nyereség valóban csak kívülről jött segítség eredménye.

2016 márciusától hatályos közszolgáltatási szerződés alapján tavaly 2,75 milliárd forintot kapott a cég a Külügyminisztériumtól, egy Mészáros Lőrinchez köthető faktorcég 2 milliárd körüli összeget fizetett be, amikor rendezte Orbán Viktor rokonainak tartozását. Csak ez a két tétel 4-5 milliárdos segítséget jelent.

Idén pedig még ennél is több pénz áramlik az MNKH-hoz: a vállalat 2017-ben mindösszesen 814.474.237,- Ft + áfa összegű szolgáltatási díjra jogosult közszolgáltatási szerződés alapján, míg 2.742.327.956,- Ft támogatásra jogosult a támogatási szerződés alapján a Külügyminisztériumtól.

Ezzel talán vissza fogják tudni fizetni a külügytől 3 éve kapott 5 milliárdos kölcsönt.

Közben egyébként a cég dolgozóinak fizetése fejenként átlagosan havi bruttó 754 ezer forint, ez nettóban havi félmillió. (24.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt