Milliárdokat juttat a Külügyminisztérium a Nemzeti Kereskedőháznak, hogy az papíron ne legyen veszteséges

gazdaság
2017 július 14., 11:52
comments 44

A Külügyminisztérium felügyelete alatt álló Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) 5 éves fennállása alatt 4 évben veszteségesen működött, tavaly azonban papíron 170 milliós nyereséget könyvelt el. A 24.hu szerint ez gyanús, ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudott volna ilyen gyorsan, külső segítség nélkül átfordulni az állami cég mérlege.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke adatigénylést küldött a céghez és a minisztériumhoz, a válaszokból pedig kiderül, hogy a nyereség valóban csak kívülről jött segítség eredménye.

2016 márciusától hatályos közszolgáltatási szerződés alapján tavaly 2,75 milliárd forintot kapott a cég a Külügyminisztériumtól, egy Mészáros Lőrinchez köthető faktorcég 2 milliárd körüli összeget fizetett be, amikor rendezte Orbán Viktor rokonainak tartozását. Csak ez a két tétel 4-5 milliárdos segítséget jelent.

Idén pedig még ennél is több pénz áramlik az MNKH-hoz: a vállalat 2017-ben mindösszesen 814.474.237,- Ft + áfa összegű szolgáltatási díjra jogosult közszolgáltatási szerződés alapján, míg 2.742.327.956,- Ft támogatásra jogosult a támogatási szerződés alapján a Külügyminisztériumtól.

Ezzel talán vissza fogják tudni fizetni a külügytől 3 éve kapott 5 milliárdos kölcsönt.

Közben egyébként a cég dolgozóinak fizetése fejenként átlagosan havi bruttó 754 ezer forint, ez nettóban havi félmillió. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.