Az iráni matematikusnő halálhíre miatt törte meg a kendőtabut a perzsa sajtó

külföld
2017 július 16., 19:35
comments 105

Az iráni sajtó nagy része olyan címlapképekkel jelent meg, amin egy burka nélküli nő van. Ez a világ legtöbb országában nem lenne hír, de Iránban az, hiszen itt az 1979-es iszlám forradalom óta nem szerepelt fátyol nélküli nő az újságok címlapjain.

Maryam Mirzakhani, a világ leghíresebb női matematikusának halála viszont megtörte ezt a tabut: 

photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP

Maga az iráni elnök, Haszan Róháni is fedetlen fejű képet posztolt Instagramjára a matematikusról:

link Forrás

Mirzakhani 2014-ben első nőként nyerte el a legjelentősebb matematikai díjat, a Fields érmet. A díj elnyerése idején még az iráni lapok kendőt photoshopoltak a Kaliforniában kutató matematikus fejére. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.