Kiképeztek valamire az oroszok nyolc magyart Szerbiában

2017 július 16., vasárnap 18:51
197

Eljött nyolc magyar egy közép-magyarországi humanitárius szervezettől és kiképeztük őket Nisben – mondta Vjacseszlav Nyikaljevics Vlasenko, az Orosz-Szerb Humanitárius Központ vezetője a B92 szerb rádiónak.

Vlasenko ezt arra hozta fel példának, hogy a szervezet függetlenül működik bármiféle politikai és hatalmi befolyásolástól. Hogy melyik magyar civil szervezet munkatársait vagy konkrétan kiket és mire képeztek ki az orosz központban, az nem derül ki a cikkből. De arra utalt, hogy a humanitárius központban főleg természeti katasztrófák kezelésére képeznek ki embereket, a programokat az orosz állam fizeti.

Az Orosz-Szerb Humanitárius Központról azért írnak a szerb sajtóban, mert az amerikai diplomácia szerint az orosz titkosszolgálat fedőszervezetként használhatja az intézményt. "Nem gondoljuk, hogy Oroszország jó szándékkal lépne fel", mondta Hoyt Bryan Yee, a régióért felelős amerikai diplomata, aki szerint aggasztó, hogy a Nisben létrehozott központ, közel a koszovói határhoz, diplomácia mentességeket kaphat. Koszóban továbbra is négyezer NATO-katona teljesít szolgálatot, és az amerikaiak szerint az oroszok a régióban nem a stabilitásban érdekeltek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt