Teljesen eltűnhetnek a nagy ragadozók a Föld színéről

A világ hat nagy ragadozója több mint 90 százalékot vesztett történelmi élőhelyeiből - állítja amerikai kutatók új tanulmánya, írja az MTI a BBC cikke alapján.

  • A tigris,
  • az oroszlán,
  • az afrikai gepárd,
  • az afrikai vadkutya,
  • az etióp farkas és a
  • vörös farkas

mind veszélybe kerültek, mivel az emberek – lakók és gazdálkodók – kiszorították őket élőhelyeikről. Az etióp farkasok nagyjából teljes egészében elbukták élőhelyeiket, de a tigrisek korábbi élőhelyének 95 százaléka sem érintetlen már.

Vörössel láthatóak azok a területek, ahol nem érintetlenek a ragadozók élőhelyei.

A Royal Society Open Science folyóiratban publikált tanulmányt az Oregoni Állami Egyetem két tudósa, Christopher Wolf és William Ripple írta. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájának adatait vetették össze ötszáz évvel ezelőtti térképekkel 25 nagy ragadozónál.

A ragadozó-gazdagság változása.

"Az általunk tanulmányozott 25 nagy ragadozó 60 százaléka, 15 faj történelmi élőhelyének több mint felét veszítette el. Ez azt jelenti, hogy életben maradásuk és fontos ökológiai szerepük megőrzése érdekében szükséges a tudományosan megalapozott visszatelepítésük azokba a régiókba, ahonnan szinte eltűntek" - mondta a kutatásról Wolf.

Az élőhelyek változása ragadozónként.

A kutatók szerint a visszatelepítés lehet a megoldás, de a tapasztalok szerint ez csak ott működik, ahol nincs nagy emberi lakosság, sem mezőgazdasági termelés. Szóval főleg természetvédelmi területek jöhetnek szóba.