Teljesen eltűnhetnek a nagy ragadozók a Föld színéről

A világ hat nagy ragadozója több mint 90 százalékot vesztett történelmi élőhelyeiből - állítja amerikai kutatók új tanulmánya, írja az MTI a BBC cikke alapján.

  • A tigris,
  • az oroszlán,
  • az afrikai gepárd,
  • az afrikai vadkutya,
  • az etióp farkas és a
  • vörös farkas

mind veszélybe kerültek, mivel az emberek – lakók és gazdálkodók – kiszorították őket élőhelyeikről. Az etióp farkasok nagyjából teljes egészében elbukták élőhelyeiket, de a tigrisek korábbi élőhelyének 95 százaléka sem érintetlen már.

Vörössel láthatóak azok a területek, ahol nem érintetlenek a ragadozók élőhelyei.

A Royal Society Open Science folyóiratban publikált tanulmányt az Oregoni Állami Egyetem két tudósa, Christopher Wolf és William Ripple írta. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájának adatait vetették össze ötszáz évvel ezelőtti térképekkel 25 nagy ragadozónál.

A ragadozó-gazdagság változása.

"Az általunk tanulmányozott 25 nagy ragadozó 60 százaléka, 15 faj történelmi élőhelyének több mint felét veszítette el. Ez azt jelenti, hogy életben maradásuk és fontos ökológiai szerepük megőrzése érdekében szükséges a tudományosan megalapozott visszatelepítésük azokba a régiókba, ahonnan szinte eltűntek" - mondta a kutatásról Wolf.

Az élőhelyek változása ragadozónként.

A kutatók szerint a visszatelepítés lehet a megoldás, de a tapasztalok szerint ez csak ott működik, ahol nincs nagy emberi lakosság, sem mezőgazdasági termelés. Szóval főleg természetvédelmi területek jöhetnek szóba.    

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.