Új neve lesz Csongrád megyének

2017 július 18., kedd 8:02
267

A Csongrád megyei közgyűlés már megszavazta, hogy Lázár János kérésére megváltoztassák a megye nevét, így az Csongrád-Csanádra változhat – írja a Magyar Nemzet.

Csanád megyét a Rákosi-rendszer 1950-ben szüntette meg. Egy része Csongrádhoz, másik darabja Békéshez került.  

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég több megyének is levelet írt, hogy fontolják meg a történelmi megyenevek újbóli alkalmazását, és bár Pest megye elutasította a Pest-Pilis névre változtatást, a Csongrád megyei közgyűlés június 30-án elfogadta a Csongrád-Csanádot, és Nógrád megyénél is felmerült a változtatás Nógrád-Hont megyére.

Pest megye viszont előbb épp egy hatástanulmányt kért a minisztériumtól, hogy mennyibe kerülne a névváltoztatás, de minthogy ez nem készült el, illetve a Pest Megyei Levéltár is arra jutott, hogy a korábbi Pest-Pilis-Solt-Kiskun név helyett mindenki csak Pest megyének hívta az egységet, a megyei közgyűlés végül leszavazta az ötletet.  

A csongrádi névváltást még a parlamentnek is meg kell szavaznia, így a döntés legkorábban szeptemberre várható. Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül a változtatás.  (via HVG)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt