Új neve lesz Csongrád megyének

POLITIKA
2017 július 18., 08:02

A Csongrád megyei közgyűlés már megszavazta, hogy Lázár János kérésére megváltoztassák a megye nevét, így az Csongrád-Csanádra változhat – írja a Magyar Nemzet.

Csanád megyét a Rákosi-rendszer 1950-ben szüntette meg. Egy része Csongrádhoz, másik darabja Békéshez került.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég több megyének is levelet írt, hogy fontolják meg a történelmi megyenevek újbóli alkalmazását, és bár Pest megye elutasította a Pest-Pilis névre változtatást, a Csongrád megyei közgyűlés június 30-án elfogadta a Csongrád-Csanádot, és Nógrád megyénél is felmerült a változtatás Nógrád-Hont megyére.

Pest megye viszont előbb épp egy hatástanulmányt kért a minisztériumtól, hogy mennyibe kerülne a névváltoztatás, de minthogy ez nem készült el, illetve a Pest Megyei Levéltár is arra jutott, hogy a korábbi Pest-Pilis-Solt-Kiskun név helyett mindenki csak Pest megyének hívta az egységet, a megyei közgyűlés végül leszavazta az ötletet.

A csongrádi névváltást még a parlamentnek is meg kell szavaznia, így a döntés legkorábban szeptemberre várható. Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül a változtatás. (via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.