A NATO-ban azt mondták, a magyarokkal semmilyen bizalmas információt nem szabad megosztani

2017 július 19., szerda 7:26
319

Mindenki azt gondolja, hogy Magyarország megbízhatatlan, azt az utasítást kaptam, hogy ne adjak semmilyen bizalmas információt a magyaroknak, még ha meg is van a megfelelő engedélyük

- ezt mondta a Politicónak egy nyugati NATO-tisztviselő, aki az Orbán-kormány idején dolgozott a katonai szövetségnek. A lap szerint ez a jelentős orosz befolyás miatt van. Egy volt amerikai diplomata a cikkben arról beszél, hogy

2014 környékén a Magyarországra küldött orosz hírszerzők száma 50-100-ról 300-ra emelkedett.

Nyilatkozik a Politiconak Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt műveleti igazgatója, aki korábban az Indexnek is beszélt a Magyarországon egyre hangsúlyosabb orosz titkosszolgálati nyomulásról. Katrein most a Politiconak azt mondta, hogy az elmúlt hat hónapban is olyan dolgok történtek itthon, ami bármilyen más NATO vagy EU tagországban megmagyarázhatatlan volna. A nemzeti konzultációs kormányzati oldalon futó orosz kódot és a rejtélyes csecsen fegyelmező, Magomed Daszajev akcióját említette példaként. Egy Zakariás Győző nevű volt magyar katonatiszt arról beszél a lapnak, hogy Orbán 2010-es megválasztása után szinte teljesen megszűnt a bizalmas információcsere a magyar és a nyugati hadseregek között.

A magyar kormány nyilván cáfolta, hogy itt bármilyen jelentős orosz befolyás volna, a cikk végén pedig Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete arról beszél, hogy Orbán nem akar itthon orosz befolyást, és egyensúlyozni próbál a környező nagyhatalmak között.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt