A NATO-ban azt mondták, a magyarokkal semmilyen bizalmas információt nem szabad megosztani

POLITIKA
2017 július 19., 07:26
comments 316

Mindenki azt gondolja, hogy Magyarország megbízhatatlan, azt az utasítást kaptam, hogy ne adjak semmilyen bizalmas információt a magyaroknak, még ha meg is van a megfelelő engedélyük

- ezt mondta a Politicónak egy nyugati NATO-tisztviselő, aki az Orbán-kormány idején dolgozott a katonai szövetségnek. A lap szerint ez a jelentős orosz befolyás miatt van. Egy volt amerikai diplomata a cikkben arról beszél, hogy

2014 környékén a Magyarországra küldött orosz hírszerzők száma 50-100-ról 300-ra emelkedett.

Nyilatkozik a Politiconak Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt műveleti igazgatója, aki korábban az Indexnek is beszélt a Magyarországon egyre hangsúlyosabb orosz titkosszolgálati nyomulásról. Katrein most a Politiconak azt mondta, hogy az elmúlt hat hónapban is olyan dolgok történtek itthon, ami bármilyen más NATO vagy EU tagországban megmagyarázhatatlan volna. A nemzeti konzultációs kormányzati oldalon futó orosz kódot és a rejtélyes csecsen fegyelmező, Magomed Daszajev akcióját említette példaként. Egy Zakariás Győző nevű volt magyar katonatiszt arról beszél a lapnak, hogy Orbán 2010-es megválasztása után szinte teljesen megszűnt a bizalmas információcsere a magyar és a nyugati hadseregek között.

A magyar kormány nyilván cáfolta, hogy itt bármilyen jelentős orosz befolyás volna, a cikk végén pedig Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete arról beszél, hogy Orbán nem akar itthon orosz befolyást, és egyensúlyozni próbál a környező nagyhatalmak között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.