Nem kérdezte meg a kormány a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy jó ötlet-e az orosz Yandex kódját használni a nemzeti konzultációs oldalon

bűnügy
2017 április 21., 14:55
comments 92

„A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete folyamatosan figyelemmel kíséri a hazai állami és önkormányzati elektronikus információs rendszerekről megjelenő – informatikai biztonsági eseménynek nem minősülő – információkat, híreket, és ezen folyamatos tevékenység keretében szereztünk tudomást a tárgybani esetről is.”

Ezt írta az LMP-s Szél Bernadettnek Szabó Hedvig dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója. Szél, aki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja levélben érdeklődött a nemzeti konzultációs kormányzati oldalon használt Yandexes mérőkóddal kapcsolatban.

Két hete írtuk meg, hogy a konzultációs oldalt jegyző Rogán Antal vezette propagandaminisztérium valamiért egy olyan orosz kódot is elhelyezett az oldalon, amit a konzultációt kitöltő állampolgárok személyes adatait egy Moszkvában regisztrált szerverre továbbította. Az ügyben vizsgálatot indított az Adatvédelmi hatóság, a nemzetbiztonsági bizottság múltheti ülését pedig elszabotálták a kormánypárti képviselők, hogy az ellenzékiek ne tudjanak a Yandex-ügyről kérdezni.

Szél kérdésre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója ezt válaszolta, hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez nem érkezett megkeresés a Yandex kód ügyében.

„Tekintettel arra, hogy jelen esetben magyar állampolgárok adatainak kezelésére is hivatott rendszerről van szó – álláspontunk szerint – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság rendelkezik hatáskörrel a személyes adatok kezelését esetlegesen érintő körülmények kivizsgálására.”

Ezt válaszolták Szélnek arra a kérdésére, hogy értesítettek-e valakit a külföldre kerülő személyes adatok miatt.

Az LMP társelnöke arra is rákérdezett, hogy „az adatküldés megtestesít-e valamely nemzetbiztonsági kockázatot". Az NBSZ főigazgatója erre azt válaszolta, hogy ők nem végeznek kockázatelemzést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.