Nem kérdezte meg a kormány a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy jó ötlet-e az orosz Yandex kódját használni a nemzeti konzultációs oldalon

2017 április 21., péntek 14:55
96

„A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete folyamatosan figyelemmel kíséri a hazai állami és önkormányzati elektronikus információs rendszerekről megjelenő – informatikai biztonsági eseménynek nem minősülő – információkat, híreket, és ezen folyamatos tevékenység keretében szereztünk tudomást a tárgybani esetről is.”

Ezt írta az LMP-s Szél Bernadettnek Szabó Hedvig dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója. Szél, aki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja levélben érdeklődött a nemzeti konzultációs kormányzati oldalon használt Yandexes mérőkóddal kapcsolatban.

Két hete írtuk meg, hogy a konzultációs oldalt jegyző Rogán Antal vezette propagandaminisztérium valamiért egy olyan orosz kódot is elhelyezett az oldalon, amit a konzultációt kitöltő állampolgárok személyes adatait egy Moszkvában regisztrált szerverre továbbította. Az ügyben vizsgálatot indított az Adatvédelmi hatóság, a nemzetbiztonsági bizottság múltheti ülését pedig elszabotálták a kormánypárti képviselők, hogy az ellenzékiek ne tudjanak a Yandex-ügyről kérdezni.

Szél kérdésre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója ezt válaszolta, hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez nem érkezett megkeresés a Yandex kód ügyében.

„Tekintettel arra, hogy jelen esetben magyar állampolgárok adatainak kezelésére is hivatott rendszerről van szó – álláspontunk szerint – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság rendelkezik hatáskörrel a személyes adatok kezelését esetlegesen érintő körülmények kivizsgálására.”

Ezt válaszolták Szélnek arra a kérdésére, hogy értesítettek-e valakit a külföldre kerülő személyes adatok miatt.

Az LMP társelnöke arra is rákérdezett, hogy „az adatküldés megtestesít-e valamely nemzetbiztonsági kockázatot". Az NBSZ főigazgatója erre azt válaszolta, hogy ők nem végeznek kockázatelemzést.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt