Trump leállította az Aszad ellenzékét segítő CIA-programot

Donald Trump amerikai elnök leállíttatta azt a titkos CIA-programot, amivel az amerikai hírszerzés Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékét segítette fegyverekkel és kiképzéssel – értesült a Washington Post. Ez Vlagyimir Putyin egyik régi követelése. A lap szerint már egy hónapja megszületett a döntés.

A program Barack Obama elnöksége idején, 2013-ban indult, amikor az amerikaiak megpróbáltak nyomást gyakorolni Szíria diktátorára, hogy távozzon országa éléről. Az amerikai fellépés nem tudta eldönteni az egyre súlyosabb szíriai polgárháborút, az amerikaiak által támogatott lázadók csak néhány kisebb, városi területen, köztük Aleppóban tudták tartani magukat. Amikor 2015-ben Oroszország beavatkozott a szíriai rezsim oldalán, a lázadók fokozatosan egyre több területről szorultak ki.

A CIA-program leállítása arra utal, hogy a Trump-kormányzat elfogadja, hogy Szíriában nem lehet elmozdítani az oroszok által támogatott Aszadot. A lépést érdekessé teszi, hogy Donald Trump néhány hónapja még cirkáló rakétákat vetett be Aszad rezsimjének légiereje ellen, amikor a szíriai kormány (nem először) vegyi fegyvereket vetett be saját népe ellen.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin kézfogása első kétoldalú megbeszélésük előtt. Az orosz és az amerikai elnök pár órával korábban már összefutott és le is kezelt, de az még csak a sokoldalú tárgyalások része volt.Fotó: SAUL LOEB/AFP

Donald Trump a hamburgi G7-találkozón két és fél órát tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az pedig csak a napokban derült ki, hogy később, a vacsorán még egy órát egyeztettek, ráadásul úgy, hogy csak Putyin tolmácsa volt jelen. Donald Trump körül egyébként napról napra egyre ritkábbnak tűnik a levegő, miután folyamatosan érkeznek új információk arról, hogyan játszhatott össze elnökválasztási kampánya a befolyásolásra törekvő orosz titkosszolgálatokkal.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.