Simán megválasztotta a Fina a korrupcióval vádolt kuvaitit alelnöknek Budapesten

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A FINA, a nemzetközi úszószövetség a jelek szerint nem az a szervezet, ahol sokat számítana, ha az egyik vezetőjük korrupciós tárgyalásáról hangfelvétel készül.

Három újság, az angol Times, a német Spiegel és az úszó szakügyekkel foglalkozó Swimvortex közös oknyomozása leplezte le a napokban, hogy Husain Al Musallam az Ázsiai Olimpiai Bizottság vezetőjeként 2012-ben arról tárgyalt egy kínai marketingcég emberével, akik az Asian Beach Games nevű eseményre szerveztek szponzorokat és hirdetőket, hogy minden hirdetési bevételből 10 százalékot kér magának. Hangfelvétel van arról, hogy Al-Musallam kőkeményen alkudozott, a marketingcég először ugyanis csak 6 százaléknyi kenőpénzt akart adni.

Mindez azonban semmit sem számított, a budapesti FINA-világbajnokság közben megtartott szombati tisztújító kongresszuson most ugyanis Husain Al Musallamot szavazták meg első alelnöknek. Ez azért is igen erős pozíció, mert az elnöki székbe újraválasztott Julio C. Maglione már 82 éves, és ha megbetegedne, esetleg meghalna, az első alelnök irányíthatja a szervezetet.

Maglione kihívóját, Paolo Barellit az Európát képviselő alelnöki székkel engesztelték ki, ami abból a szempontból rosszul jött az ezt a pozíciót eddig betöltő Gyárfás Tamásnak, hogy ő csak akkor indulhatott volna az újrázásért, ha Barelli lett volna az elnök. Gyárfás teljesen nem bukott meg azért, tag maradt a Bureau-nak nevezett irányító testületben.

(via Index