Összefogott az amerikai kongresszus az újabb oroszellenes szankciókért

Több 444 videó?
Szeretném
Donald Trump vejével, bizalmasával, külpolitikai főtanácsadójával, mindenesével, Jared Kushnerrel.Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Megállapodott a két nagy párt a kongresszusban arról a törvénycsomagról, amely lehetővé teszi, hogy újabb szankciókkal sújtsák Oroszországot az amerikai választásba történt beavatkozás miatt. Ez nem csak Vlagyimir Putyin, de Donald Trump számára is rossz hír, aki - ha szándékában is áll - nem fogja tudni enyhíteni a másik nagyhatalomra nehezedő politikai és gazdasági nyomást. Az amerikai elnök korábban arról beszélt, hogy "diplomáciai mozgástérre" van szüksége a Kremllel szemben. 

Tudósítók szerint a kétpárti egyezséggel a Demokrata Párt és a Grand Old Party erős üzenetet akar küldeni Moszkvának - függetlenül attól, mit gondol az elnök. Trump persze megvétózhatja az egyezséget, de azzal nagyon kényelmetlen helyzetbe kerülne: sosem mosná le magáról, hogy támogatja Moszkva politikáját. 

A külügyi bizottság demokrata guruja, Ben Cardin szerint intenzív tárgyalások végén sikerült megállapodni a republikánusokkal. Azt is mondta: egyenes és világos jelzést akarnak küldeni Putyinnak és szükségük van az elnökre, hogy segítsen nekik ebben. A jogszabályról, amely Irán és Észak-Korea további szankcionálását is lehetővé teszi, kedden már szavazhat is róla kongresszus. 

Az Egyesült Államok a Krím-félsziget 2014-es annektálása után vezetett be szigorú szankciókat orosz magánszemélyekkel és vállalatokkal szemben. Decemberben, miután a választási befolyásolás nyomai látszottak, Obama elnök további 35 diplomatát utasított ki az országból. 

Az amerikai hatóságok tovább vizsgálják Szergej Kiszljak volt orosz washingtoni nagykövet kapcsolatait Donald Trump stábjával. Trump - akivel kapcsolatban felmerült az is, hogy államtitkokat osztott meg Moszkvával- a kampányban még arról beszélt, fontolgatja, hogy elismerje a Krímet mint Oroszország részét és hogy feloldja a szankciókat. (BBC)