Hosszú Katinka világbajnok 200 vegyesen

A budapesti világbajnokság első magyar aranyát nyerte Hosszú Katinka, rögtön az első döntőjében, 200 méter vegyesen. Óriási ünneplés kezdődött a Duna Arénában a győzelme után, Hosszú a medencéből kiszállva a férjéhez, Shane Tusuphoz ment, aki szokás szerint a medence szélén izgulta és szorította végig a 200 métert. Aztán Hosszú egy tiszteletkört tett a 12 ezer néző előtt.

Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Hosszú futamról futamra javult 200 vegyesen. Még tegnap, hétfőn délelőtt úszott először, 2.07.49-el nyert, félgőzzel is 2,65 másodpercet vert a második legjobbra. Hétfőn délután erre is rátett egy lapáttal, 2.07.14-es idővel iskolázta le a többi indulót, de arra a kérdésre, hogy mennyire úszta ki magát, csak annyit válaszolt: „ez csak elődöntő volt”. 

A biztos győzelem érdekében Hosszú Katinka visszalépett a 100 méteres hátúszástól. Hiába olimpiai bajnok 100 háton is, és most is a második legjobb időt úszta az elődöntőben kedden délelőtt, az olimpián más a lebonyolítás, mint a világbajnokságon. A 100 hát következő elődöntőjében fél órával a 200 vegyes döntője előtt kellett volna úsznia Hosszú Katinkának, ezt még ő sem vállalta be. Hosszú az előző világbajnokságon, Kazanyban is dobta ezt a számot a sűrű program miatt. Cserébe két éve 200 vegyesen világcsúcsot úszott 2:06,12-es idővel. 

A világcsúcs most nem jött össze, 2:07,00-val nyert. Ötvenig a rekordon belül úszott, aztán kicsúszott belőle, de magabiztosan nyert. A második 2:07.91-es idővel a japán Jui Ohasi lett, közelebb volt atinkához, mint amire szmítani lehetett, de azért 91 század volt köztük, a harmadik az amerikai Madisyn Cox. Mindenesetre a 100 hát kihagyása indokolt volt.

A futam után Hosszú azt nyilatkozta, hogy szeretett volna jobb időt úszni, de végülis mindegy az idő, a lényeg, hogy 12 ezer ember előtt nyert Budapesten. 

Hosszú már korábban elérte azt, ami eddig soha senkinek nem sikerült, ő a világcsúcstartó mind az öt vegyesúszó számban. (50-es medencében 200 méter, 400 méter, rövid pályán: 100 méter, 200 m, 400 m). 

Hosszú Katinka már hatszoros világbajnok, a 400 méter vegyesnek is ő a toronymagas esélyese. Az elmúlt két világbajnokságon nyerte mindkét vegyest, ha ez Budapesten is sikerül, ő lehet az első a sporttörténelemben, aki megcsinálja a "tripladuplát". 400 vegyesen zsínórban a negyedik aranyát nyerheti. 

Hosszú a 200 és 400 vegyes mellett 200 háton (ebben a számban olimpiai ezüstérmes, Kazanyban 3. volt), 200 gyorson (itt a világbajnokság másik sztárjával, Katie Ledeckyvel csak össze, az amerikai az esélyesebb) és 200 pillangón (kétszeres világbajnoki bronzérmes ebben a számban) úszik majd. Ha döntőbe jut valamelyik női váltó, a fináléban számíthatnak rá is. 

A kazanyi vébén Hosszú a két vegyes aranya mellett 200 méter háton nyert egy bronzot. A három éremre most nagy esély van. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.