Az újságírói munka kriminalizálása a totalitárius rendszerek sajátja

külföld
2017 július 27., 09:28
comments 88
A Cumhuriyettel szolidarító tüntető Ahmet Sik oknyomozó újságíró portréjával. Sik kemény szavakkal bírálta a hatalmat bírósági tárgyalásán, ahol újságírói munkájával összefüggésben terrorizmussal vádolják.
photo_camera A Cumhuriyettel szolidarító tüntető Ahmet Sik oknyomozó újságíró portréjával. Sik kemény szavakkal bírálta a hatalmat bírósági tárgyalásán, ahol újságírói munkájával összefüggésben terrorizmussal vádolják. Fotó: OZAN KOSE/AFP

"Azt akarják, hogy hallgassunk a bűneikről és ne mondjuk el az igazságot. Olcsó és sekélyes politikai stratégiájukra használják a puccsisták áldozatának vérét. A hatalom birtokosai előtt egyetlen cél lebeg, totalitárius uralmuk fenntartása bármi áron" - vallotta a bíróságon Ahmet Sik. Sik a legnagyobb múltú török napilap, a Cumhuriyet újságírója, egyike a 17-nek, akiket a puccs utáni tisztogatások során letartóztattak, és most terrorizmus vádjával állítottak bíróság elé. Vallomásában élesen bírálta Erdogan rezsimét.

A bő egy évvel ezelőtti sikertelen puccsot Erdogan elnök egykori szövetségese, az új iszlamista rendszer civil hátterének kiépítéséban nagyon aktív Fettullah Gülen nyakába próbálja varni. Sik olvasatában "a szennyvízhálózat, amit kormánynak hívunk, és amely egyesítette a török politikát és társadalmat átformáló két hatalmi központot, felrobbant".

A puccs utáni tisztogatások következtében "sok médium bezárt, abban az országban, ami büszke rá, hogy nagyobb demokráciát ért el a puccs után". "Pár médiumot és a fenyegetéseknek, pereknek, letartóztatásoknak és gazdasági nyomásnak is ellenálló újságírót leszámítva már nem sokan maradtak, akik felderítenék az igazságot" - írta az uralkodó állapotokról.

Sik szerint a per egyértelműen a sajtó- és szólásszabadság ellen irányul, és "az igazságszolgáltatás egyes képviselői úgy viselkednek, mintha a lincselő tömeg részei lennének".

"Ez nem védőbeszéd, mert az sértő lenne az újságírásra és szakmám etikai értékeire, mert az újságírás nem bűn. Az újságírói munka kriminalizálása a totalitárius rendszerek egyik sajátossága" - mondta, hozzátéve, hogy a nem demokratikus rendszerekben, amelyek egyre totalitáriusabbá vállnak, az újságírást határok közé próbálják szorítani. "De nem lehet úgy újságot írni, hogy az ember ne lépje át a határokat. Ha csak engedéllyel írsz és beszélsz, összeroppant a saját alkalmatlanságod súlya. Épp ezért azt mondom, hogy tegnap is újságíró voltam, ma is az vagyok, és holnap is folytatni fogom. Vagyis a kibékíthetetlen ellentét köztünk és az igazságot elfojtani akarók között sosem lesz feloldva" - mondta felszólalásában, amit azzal zárt, hogy "ezekben a sötét napokban [...] mindennél inkább több igazságra van szükségünk". (Washington Post via ECPMF)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.