Apokaliptikus beszámoló Moszulból: „Megöltünk mindenkit, terroristákat és gyerekeket is”

külföld
2017 július 28., 08:44
comments 162

„Mindenkit megöltünk. ISIS-tagokat, férfiakat, nőket, gyerekeket. Mindenkit.”

Egy iraki katonától származó idézettel kezdődik a Middle East Eye helyszíni riportja a Iszlám Államtól visszafoglalt Moszulból.

A moszuli romok alatt talált holttestek azonosítása
photo_camera Fotó: SAFIN HAMED/AFP

A cikk szerint a végső összecsapásban lerombolt óvárosban több száz holttest hever a földön, a romok alól emberi testrészek látszódnak ki, az ötven fokos melegben pedig a rothadó hús szaga terjed. A romokat buldózerekkel takarítják, egybekeverve a törmeléket és a testrészeket. 

„Sok civil van a halottak között. Miután bejelentették a város felszabadulását, a parancs az volt, hogy öljünk meg mindenkit, aki mozog.”

A névtelenül nyilatkozó iraki katona azt mondja, nem értett egyet a paranccsal, de így is meg kellett tennie. A teljes cikket további részletekkel itt lehet elolvasni.

photo_camera Fotó: SAFIN HAMED/AFP

Az iraki hadsereg amerikaiak támogatással tavaly október 17-én kezdte meg a város ostromát, Haider al-Abadi iraki miniszterelnök pedig idén július elején jelentette be a győzelmet, vagyis a csata még Sztálingrád ostrománál is hosszabb volt. 

A civil lakosság nagy részét az ISIS nem hagyta elmenekülni, és az iraki hadsereg sem bánt kesztyűs kézzel velük. Sokan nem tudják, milyen alapon tartják fogva, és gyanúsítják terrorizmussal őket. 

photo_camera Fotó: SAFIN HAMED/AFP

Haider al-Abadi elismerte, hogy a katonák valóban követtek el jogsértéseket, de szerinte ezek egyéni akciók voltak, amiért felelősségre fogják vonni az elkövetőket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.