Apokaliptikus beszámoló Moszulból: „Megöltünk mindenkit, terroristákat és gyerekeket is”

2017 július 28., péntek 8:44
165

„Mindenkit megöltünk. ISIS-tagokat, férfiakat, nőket, gyerekeket. Mindenkit.”

Egy iraki katonától származó idézettel kezdődik a Middle East Eye helyszíni riportja a Iszlám Államtól visszafoglalt Moszulból.

Fotó: SAFIN HAMED/AFP

A cikk szerint a végső összecsapásban lerombolt óvárosban több száz holttest hever a földön, a romok alól emberi testrészek látszódnak ki, az ötven fokos melegben pedig a rothadó hús szaga terjed. A romokat buldózerekkel takarítják, egybekeverve a törmeléket és a testrészeket. 

„Sok civil van a halottak között. Miután bejelentették a város felszabadulását, a parancs az volt, hogy öljünk meg mindenkit, aki mozog.”

A névtelenül nyilatkozó iraki katona azt mondja, nem értett egyet a paranccsal, de így is meg kellett tennie. A teljes cikket további részletekkel itt lehet elolvasni.

Fotó: SAFIN HAMED/AFP

Az iraki hadsereg amerikaiak támogatással tavaly október 17-én kezdte meg a város ostromát, Haider al-Abadi iraki miniszterelnök pedig idén július elején jelentette be a győzelmet, vagyis a csata még Sztálingrád ostrománál is hosszabb volt. 

A civil lakosság nagy részét az ISIS nem hagyta elmenekülni, és az iraki hadsereg sem bánt kesztyűs kézzel velük. Sokan nem tudják, milyen alapon tartják fogva, és gyanúsítják terrorizmussal őket. 

Fotó: SAFIN HAMED/AFP

Haider al-Abadi elismerte, hogy a katonák valóban követtek el jogsértéseket, de szerinte ezek egyéni akciók voltak, amiért felelősségre fogják vonni az elkövetőket. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt