Még 35 milliárdot elköltünk a Hungaroringre, hogy 2026 után is maradjon a Forma-1 része

gazdaság
2017 július 29., 13:14
comments 107

Tavaly dőlt el, hogy Magyarország 146 milliárd forintot fog fizetni azért, hogy 2026-ig itt maradjon a Forma-1. Rejtély, miért, ugyanis például Malajzia arra hivatkozva, hogy drága és nem vonzó, 2018 után nem rendez több Forma-1-es versenyt. De ezzel nem lett vége.

Három részletben, 35 milliárd forintért fejlesztik a Forma-1-es Magyar Nagydíjnak 1986 óta otthont adó Hungaroringet, hogy a pálya 2026 után is része legyen a világbajnoki sorozat versenynaptárának. Erről Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter beszélt szombaton a mogyoródi pályán, miután találkozott Chase Careyvel, az F1 kereskedelmi jogait birtokló Formula One Group elnökével.

„A kormány előtt egy 35 milliárdos fejlesztési stratégia áll a Hungaroringre vonatkozóan, ennek keretében az idén 5 milliárd forintot biztosít a költségvetés a közműrendszer és a lelátók felújítására” – mondta Szijjártó. 2018-ban 20 milliárd forint áll majd rendelkezésre a paddock és a boxutca felújításának elkezdésére, 2019-ben pedig 10 milliárd forintból befejezik ezeket a munkákat, és jelentősen bővítik a parkolóhelyeket a pálya környékén.

„Carey úr örömmel fogadta ezeket a híreket, mert ebből is látja, hogy Magyarország elkötelezett és komoly a szándéka, hogy a Magyar Nagydíj 2026 után is a versenynaptárban maradjon” – mondta a miniszter, aki szerint a Forma-1 vezetésében pozitív változások történtek, amióta az amerikai Liberty Media a tavalyi év végén megvásárolta a kereskedelmi jogokat a brit Bernie Ecclestone-tól, ezek a változások pedig a magyar helyszínnek is jó hírekkel szolgálnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (jobbra) Puskás-labdát ajándékoz Chase Carey amerikai üzletembernek, a Forma-1 többségi tulajdonrészét birtokló Liberty Media elnökének a Forma-1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzése napján a mogyoródi Hungaroringen.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (jobbra) Puskás-labdát ajándékoz Chase Carey amerikai üzletembernek, a Forma-1 többségi tulajdonrészét birtokló Liberty Media elnökének a Forma-1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzése napján a mogyoródi Hungaroringen. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

„A Hungaroring egy tradicionális pálya, amely több mint 30 éve megszakítás nélkül látja vendégül a Forma-1-es mezőnyt. Carey úr világossá tette a számomra, hogy nem 21 egységes, uniformizált versenyhelyszínt akarnak, hanem egy színes, izgalmas versenynaptárt” – mondta Szijjártó. A Liberty Media új típusú megközelítésébe a három évtizedes hagyományokkal rendelkező Budapest színt hoz, éppen ezért az új menedzsment az F1-es vb-sorozat fontos értékének tekinti a mogyoródi helyszínt – mondta.

„Jól látszik, hogy az új vezetés nyitottabbá, emberközelibbé akarja tenni a Forma-1-et, ebbe a megközelítésbe kifejezetten beleillik Budapest, ahol 15 kilométerre van a pályától a város szíve, ahol minden emberközeli. Ebben teljes az egyetértés közöttünk” – mondta Szijjártó Péter.

A 32. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap 14 órakor rendezik meg. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.