Ősszel szinte újra kellett tanulnia az úszást a világbajnoki ezüstöt nyerő Milák Kristófnak

sport
2017 július 29., 17:27
comments 48

A hatalmas bravúrral 200 méter pillangón ezüstérmet nyerő, mindössze 17 éves Milák Kristóffal most ismerkedik még az ország. 

A második helyezett Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában.
photo_camera A második helyezett Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Nagycsoportos óvodásként kezdett úszni. „Hétéves koromban Gyulán nyertem bajnokságot, akkor mondták először, hogy tehetséges vagyok, és nagyon szépen úszom” - mondta a kezdetekről.

Sokáig a hátúszás volt a legerősebb száma, aztán váltott pillangóra, de a gyors és mellúszás sem megy neki rosszul. Edzője pár éve megmondta, hogy a pillangó lesz a fő száma. 

Edzője, Selmeci Attila azt mondta róla az utánpótlás.hu-nak, hogy kiválóak az adottságai: „Hosszú kar, hosszú láb, magas, könnyű a fajsúlya, ráadásul olyan delfinlába van, amilyennel csak születni lehet. Az állóképessége is nagyszerű. Nem szeretek jósolgatni, de azt hiszem, ha ugyanilyen tempóban fejlődik, olyan sportoló lehet, aki még a sok sikert számláló magyar úszósportban is kiemelkedhet. Nagy tehetség, az biztos.”

2016-ban úgy nyert ifjúsági Európa-bajnokságot 200 pillangón, hogy Sós Csaba, a szövetség akkori szamai alelnöke, most már szövetségi kapitány azt mondta: a ritmust, légzést váltogatva, gazdaságtalanul úszott:  „Nem tudja még úszni ezt a számot, s mégis nyert, ez már világszínvonal…”.

Tavaly ősszel azonban szívproblémái miatt egy hónapig nem úszott. Azt mondta erről a novemberi szünetről, hogy nagyon hosszú idő volt, még azzal is problémája volt, hogy kinyújtsa a lábát, „szinte újra kellett tanulnom járni meg úszni”. Újrakezdte, azt sajnálta, hogy idén nem jutott el melegégövi edzőtáborba, Hódmezővásárhelyen készült. Elsősorban a junior Európa-bajnokságra és az indianapolisi ifi vébére, de szeretett volna elindulni a felnőttek között a budapesti világbajnokságon is. 

Tavasszal az országos bajnokságon már legyőzte Cseh Lászlót 100 méter pillangón. 200 pillangón pedig júniusban a junior-Európa-bajnokságon olyan korosztályos világcsúcsot úszott, amivel a felnőttek világranglistáján is második lett, 8 századra megközelítette a lista élén álló Szetót. Ekkor azonban már eldőlt, hogy ki indul a budapesti világbajnokságon. 

Milák Kristóf már délelőtt is elképedt a világcsúcsán, amit délután meg is döntött.
photo_camera Milák Kristóf már délelőtt is elképedt a világcsúcsán, amit délután meg is döntött. Fotó: FERENC ISZA/AFP

Így hiába a 200 pillangó Milák kedvenc száma, de ott a világbajnoki címvédő Cseh László és az olimpiai bronzérmes Kenederesi Tamás indult, utóbbi mögött a tavaszi országos bajnokságon második volt Milák 200-on. 

Milák így 100-on kapott lehetőséget az indulásra. A vébé előtt Sós Csaba a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy sokat vár Miláktól, a döntőbe várta:

„Én is döntőbe várom, be is juthat, bár ő még nem ismeri ezt, amikor kétszer is teljesítenie kell ahhoz, hogy eljusson a fináléig, ahol az érmeket osztják. De nem tud olyan eredményt elérni, hogy igazán meglepődjek. Még egyszer mondom: nem tud olyan eredményt elérni, hogy igazán meglepődjek! Ott bármi történhet! Ahogy mondom!” 

Annak ellenére várt tőle sokat, hogy valójában a nyár végi junior világbajnokságra készülnek. De Sós szerint ez nem számít:

„Olyan a helyzet, mint amikor a kiscsikóban dúl a tesztoszteron, és rugdossa a karám falát. Ha kinyitják a karámot, ott minden lesz, csak fáradtság és formaidőzítés nem.”

Milák tavasszal maga sem tudta, hogyan oldják meg a három versenyt: 

„Egyelőre nem tudom, hogyan lehetséges mindkét versenyen csúcsformát hozni, nincs tapasztalatom ezen a téren. Mindenesetre most azon dolgozunk, hogy ez sikerüljön.”

A junior Eb-n jött a korosztályos világcsúcs 200 mellen (azzal az idővel egyébként harmadik lett volna a felnőttek között a budapesti vébén, Cseh László mögött), aztán a budapesti világbajnokságon az elivleg gyengébb számában, 100 mellen Milák a felnőttek között előbb az előfutamban, aztán a középfutamban, majd a döntőben is újra és újra megjavította a saját idejét, ami minden esetben junior világcsúcs volt. 

Az Index Petrov Ivánt idézte, aki azt mondta Milákról, hogy a térdízülete olyan laza, mint az amerikai bálvány Ryan Lochtenak, emiatt a lábtempója is kivételesen erős. „17 évesen Michael Phelps sem úszott ennyire jó időt, aki később 18-szoros olimpiai bajnok lett. Kell ennél több?”

Milák a 100 pillangó döntője után célzott rá, hogy 200 méteren is éremesélyes lett volna (egy másik interjúban azért azt is mondta, hogy azért is mehet ennyire jól 100-on, mert nem fáradt el 200-on), de neki még sok ideje van úszni. Cseh László már 31 éves, a riói olimpián bronzérmes Kenderesi Tamás ugyanakkor még csak 20. Ők ketten a következő években hozhatják az érmeket a világversenyekről. 

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.