Trump kidobta az elnöki autókonvojból a kirúgott kabintfőnökét, akit korábban arra utasított, hogy legyeket kapjon el

külföld
2017 július 29., 11:53
comments 125

Az elnök kabintfőnöke hagyományosan az egyik legfontosabb pozíció a Fehér Házban, nagyjából egy szinten a nemzetbiztonsági főtancsácsadóval. Ezt az óriási teherbírást igénylő munkakört ritkán bírja bárki egy teljes elnöki kurzus idején, Barack Obama is elhasznált öt embert nyolc éve alatt.

Donald Trump és Reince Priebus - Fotó: AFP/Mark Wilson/Getty Images
photo_camera Donald Trump és Reince Priebus - Fotó: AFP/Mark Wilson/Getty Images Fotó: MARK WILSON

De Donald Trump ismét rekordot döntöt, amikor fél év után kirúgta kabinetfőnökét, Reince Priebust, aki a valaha volt legrövidebb ideig szolgáló fehér házi kabinetfőnökként vonul majd a történelemkönyvekbe. Priebust Trump mindig is ellenségesen kezelte, mint a hivatalos republikánus párt emberét, és az egészségügyi reform bukása után nem sokkal ki is rúgta – de csak miután a nyilvánosság előtt ráküldte új kommunikációs vezetőjét, Anthony Scaramuccit, aki káromkodva mesélte el egy újságrónak, mekkora "kibaszott paranoiás skizofrénnek" tartja Priebust.

Azóta új részletek derültek ki az elnök és kabinetfőnöke viszonyáról.

A Washington Post szerint Trump soha nem bocsátott meg Priebusnak, amiért az felvetette a kampányban előkerült pinamarkolós videó idején, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Az utolsó időkben már olyanokat csinált Priebusszal, hogy

amikor az Ovális Irodában egy felette köröző légyre lett figyelmes, arra utasította az apró növésű kabinetfőnököt, hogy ölje meg a rovart.

A Politico arról számol be, hogy amikor Trump Twitteren bejelentette új kabintfőnökét és egyben Priebus kirúgását, utóbbi autóját szó szerint kivezették a Fehér Ház felé tartó elnöki autókonvojból. Miközben a többi autó ment tovább, Priebust egyenesen hazavitték. Trump ezalatt az elnöki repülőben várt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.