TRVE Hip Hop $hit: a mainstream magyar gengszterrap a Pa-Dö-Dő egyik számával indult el

2017 július 30., vasárnap 11:49
57

Három éve egy filmet és egy kiegészítő kisfilmet is forgattunk a 2010-es évek nagy (de persze vértelen) magyar rapháborújáról. Arról viszont nem esett szó, hogy mivel indult el ez az egész, mármint nem az amerikai rap, hanem a mainstream magyar kamu-gengszterrapperkedés. Természetesen a Ganxsta Zolee és a Kartellel.

A dirty rockot játszó Sex Action dobosa, Zana Zoltán már a hardcore-szerű zenére váltó Actionben rappelgetett, majd 1995-ben a haverjaival megcsinálta a Ganxsta Zolee és a Kartelt. 1995 őszén jött ki az első lemez, az Egyenesen a gettóból, a Boom a fejbe! című slágerrel: 

Ahogy később el is ismerték, kb. teljesen lenyúlták az amerikai kedvenceiket, és bár sok kritika érte őket, hogy mit meg hova gengszterkednek, az tény, hogy a Rapülők meg az – utóbb a magyar raptörténelem egyik első kamu-rapháborújával lerohant – Animal Cannibals után ez a gengszterrap itthon új volt. Dopeman leírása itt is stimmel:

Csakhogy nem ez volt a magyar gengszterrap első dobása, nem ez volt Ganxsta Döglégy Zolee első szereplése. És nem is a második.

A Zana Zoltánról szóló életrajzi műben erről nincs is szó, a Kartel történetét elmesélő 19-re lapot című könyvben pedig egy utalás erejéig szerepel, hogy ezeket nem kellett volna elvállalni, mert Ganxsta Zolee szíve mindig is inkább hardcore felé húzott. Ez a két produkció pedig tényleg azt mutatja, hogy a Kartel nem épp az NWA.

Jam, jam, itt jön az ember

1995-ben – még az Egyenesen a gettóból őszi megjelenése előtt – Ganxsta Zolee a producer, Pierrot felkérésére két slágerben is vendégrappelt, de aztán már bölcsen egyiknek a klipjében sem tűnt fel. Ha minden igaz, az első a Pa-Dö-Dő Einstand című lemezének Várom a leveled című száma volt, amiben 2:05-től nyomja az eurodance-rapbetétet (a klipben a rendező, Plitz Husi tátog):

Ezek voltak az első sorok, amikkel Zana Zoltán már Ganxsta Zolee néven tört be a rappiacra:

„Jam, jam, itt jön az ember
Ganxsta Zolee, a hip-hop gengszter
Egy nő tudod, soha nem az igazi
Több vasat kell a tűzbe tartani
Ez itt tetszik, ez a másik nem
Annyi csaj van, kapkodom a fejem
Ahhoz lenne csak igazán kedvem
Hogy mindet – hö – elvegyem
Ezért nem tudom magam lekötni hozzád
Hidd el nekem, ez nem az én formám
Egy nő soha nem elég nekem
Szeretem őket és ők is engem
Fekete, sárga, fehér vagy indián
Mindegy, hogy milyen a bőre
Imádom mindegyiket, aah
Nem sajnálok semmit tőle”

Plitz „Husi” Zoltán sokáig forgolódott a popszakmában, újabban „parapszichológiai” előadásokról készült Youtube-videókon látni

Ganxsta Zolee és a Pa-Dö-Dő később, az 1990-es évek végén az UFO-val és az Irigy Hónaljmiriggyel együtt szerepelt a Z+ Sztárlat című műsorában.

Ne csináld, öreg, ha nem kell

A másik korai, nem igazán vállalt megjelenés Sipos F. Tamás Táncolj Playboy! című, szintén 1995-ös lemezéről a Mindenkinek van keresztje című számban volt (2:36-tól): 

Ebben ennyi volt Ganxsta szövege:

„Ganxsta Zolee húzza meg a ravaszt
Ha szemben állsz, nem éred meg a tavaszt
Mer' nyomul a nyomor lenn az utcán
És gyerekek halnak meg a díler cuccán
A legnehezebb kereszt, haver, a koksz
Ráakadsz, élni nem fogsz
Ennyit üzen neked a Kartel
Ne csináld, öreg, ha nem kell”

Ganxsta Zolee később hosszabban a híresebb, már a Kartel alatt összehozott, Tunyogi Orsival való közreműködésről (Ha lemegy a nap) beszélt, amit szintén megbánt.

Dől a lé a nyugdíjas reppel

A Ganxsta Zolee és a Kartel idén (22 évvel a Boom a fejbe! után) ezzel a klippel jelentkezett:

A Döglégynek a pályája elején lökést adó Pa-Dö-Dő pedig a Nyugdíjas repp-pel tért vissza, amiben Habony Árpádról, Mészáros Lőrincről és a Quaestorról énekelnek.

Ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, melyik a relevánsabb gengszterügyileg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt