8 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség az EU-ban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Miközben Orbán Viktor azzal tömi a magyarok fejét, hogy az egész Európai Unió bennünket irigyel a munkanélküliség tekintetében, mert Magyarország hatalmasat faragott a munkanélküliségi rátáján, addig az Európai Unióban ez nem nagyon tűnik fel az embereknek. A helyzet ugyanis az, higy

az EU munkanélküliségi rátája 8 éve nem volt ilyen alacsony.

Magyarországon a május-június ráta 4,3 százalékos, ami tényleg nagyon jó, de ebben az új munkahelyeken kívül jelentős statisztikai segítséget jelent a közmunka és a munkaképes korúak kivándorlása is. Az EU munkanélküliségi rátája most

9,1 százalékos.

Tavaly ilyenkor még 10 százalék felett volt, a gyors javulás és a gazdasági növekedés miatt a Financial Times szerint az EU most a világ legfényesebb kilátásokkal rendelkező régiói között van.

A blokkon belül persze nagyok az eltérések, Németországban például az újraegyesítés óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség: csak 3 százalékos. Ehhez képest Görögország még mindig szenved az elhúzódó válságtól, itt 21,7 százalékos a munkanélküliség.

Az EU-ban egyetlen olyan ország volt, ahol növekedett júniusban a munkanélküliség: Franciaország, ahol 13 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma egy hónap alatt.

Közben az infláció is enyhén nőtt, júliusban 1,3 százalékra, ami így is bőven a 2 százalékos cél alatt maradt. Az Európai Központi Bank szerint a deflációs nyomást végre felváltja a növekedés, az infláció azonban várhatóan az egészséges, 1,5 százalékos érték körül alakul a következő években. (Financial Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.