8 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség az EU-ban

gazdaság
2017 július 31., 15:24
comments 68

Miközben Orbán Viktor azzal tömi a magyarok fejét, hogy az egész Európai Unió bennünket irigyel a munkanélküliség tekintetében, mert Magyarország hatalmasat faragott a munkanélküliségi rátáján, addig az Európai Unióban ez nem nagyon tűnik fel az embereknek. A helyzet ugyanis az, higy

az EU munkanélküliségi rátája 8 éve nem volt ilyen alacsony.

Magyarországon a május-június ráta 4,3 százalékos, ami tényleg nagyon jó, de ebben az új munkahelyeken kívül jelentős statisztikai segítséget jelent a közmunka és a munkaképes korúak kivándorlása is. Az EU munkanélküliségi rátája most

9,1 százalékos.

Tavaly ilyenkor még 10 százalék felett volt, a gyors javulás és a gazdasági növekedés miatt a Financial Times szerint az EU most a világ legfényesebb kilátásokkal rendelkező régiói között van.

A blokkon belül persze nagyok az eltérések, Németországban például az újraegyesítés óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség: csak 3 százalékos. Ehhez képest Görögország még mindig szenved az elhúzódó válságtól, itt 21,7 százalékos a munkanélküliség.

Az EU-ban egyetlen olyan ország volt, ahol növekedett júniusban a munkanélküliség: Franciaország, ahol 13 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma egy hónap alatt.

Közben az infláció is enyhén nőtt, júliusban 1,3 százalékra, ami így is bőven a 2 százalékos cél alatt maradt. Az Európai Központi Bank szerint a deflációs nyomást végre felváltja a növekedés, az infláció azonban várhatóan az egészséges, 1,5 százalékos érték körül alakul a következő években. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.