Bombát robbantottak egy venezuelai rendőrkonvoj alatt

külföld
2017 július 31., 12:35
comments 62

Alig ért véget Venezuelában a Nicolás Maduro elnök kezdeményezte alkotmányozó nemzetgyűlési választás,

Maduro hétfőn máris azt javasolta, hogy az új alkotmányozó testület vonja meg egyes ellenzéki képviselők mentelmi jogát, lehetővé téve ezzel számonkérésüket.

„Elég a parlamenti munka szabotálásából, rendet kell teremteni” - hangsúlyozta Maduro, aki szerint „meg kell vonni a képviselői mentelmi jogot mindazoktól, akik esetében erre szükség van”.

Az elnök nem pontosította, hogy milyen jogalapja lenne a lépésnek, de korábban gyakran vádolta parlamenti puccsal és izgatással az ellenzéket.

A vasárnapi választást a venezuelai hatóságok érvényesnek és törvényesnek ismerték el, de a Maduro rendszerével szembeni, eddig is jelentős tiltakozások csak felerősödtek a szavazás után, az ellenzék ugyanis épp ezt a választást tartja puccsnak.   

Hogy milyen is most a helyzet az országban, az jól látszik az alábbi videón is, amin az szerepel, ahogy egy motorosrendőr-konvojt bombával fogadnak egy főúton:

link Forrás
link Forrás

Maduro a főügyész tevékenységét sem nézi jó szemmel, Luisa Ortega ugyanis szakított a kormánnyal, és az elnök egyik legádázabb ellenfelévé vált.

„Hogy mit tehetne az alkotmányozó nemzetgyűlés a főügyésszel szemben?” - tette fel a kérdést az elnök, majd válaszul kilátásba helyezte Ortega hivatalának azonnali átszervezését, rendkívüli állapot bevezetését, továbbá a főügyész hivatalától való megfosztását és bíróság elé állítását.

Maduro újra nemzeti párbeszédet javasolt a politikai válság rendezésére, és azt mondta, hogy kész megmérettetni magát és pártját a december 10-én esedékes kormányzóválasztásokon.

Az elnök egyúttal örömét fejezte ki a vasárnapi választásokon való 41,5 százalékos részvételi arány miatt.

„Ez volt a bolivari forradalom elmúlt 18 évének legjelentősebb szavazása” - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.