Duda visszaküldte a bírósági törvényt a Szejmnek

Visszaküldte a parlamentnek a két bírósági törvényt hétfőn a lengyel államfő, aki már korábban bejelentette, hogy megvétózza a lengyel igazságügyi reform részét alkotó, az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) és a legfelsőbb bíróságról szóló jogszabályokat.

Andrzej Duda elnök visszaküldte a szejmnek az ellenzék és az Európai Bizottság által is vitatott két bírósági törvényt - állt a lengyel államfői hivatal Twitterén megjelent , a lengyel alkotmány megfelelő előírására hivatkozó bejegyzésben. 

A törvények megvétózását Andrzej Duda múlt héten jelentette be. A parlamentben korábban jóváhagyott két jogszabály a tervezett lengyel igazságügyi reform részei, csak úgy, mint a harmadik, a bíróságok szervezetéről szóló törvény is, amelyet az elnök múlt kedden jóváhagyott.

Duda a múlt héten tartott sajtóértekezletén kifogásolta, hogy a legfelsőbb bíróságról szóló törvény előterjesztői nem konzultálták vele a jogszabály-tervezetről. Az elnök a lengyel alkotmányos hagyománytól idegennek nevezte a legfelsőbb bíróságról szóló törvény azon előírásait, amik alapján „a főügyész beavatkozhatna a legfelsőbb bíróság munkájába”. A legfelsőbb bíróságról szóló jogszabály összefügg a KRS-ről szólóval, ezért vétózta meg mindkét törvényt. A múlt héten azt is megígérte, hogy két hónapon belül két új törvényjavaslatot készít elő, szakértők segítségével.

A lengyel kormány idén nyáron ment neki a bíróságoknak, és olyan jogszabályokat fogadtatott el a parlamenttel, amik nagyobb beleszólást engednének a jelenlegi kormánynak a bíróságok munkájába, csorbítva a bíróságok függetlenségét. Az indítványokat nem is a kormány, hanem egyéni képvislők nyújtották be, ugyanis ha a kormány lett volna az előterjesztő, akkor társadalmi vitára kellett volna bocsátani a tervezeteket.

A reform ellen tömegtüntetéseket is tartottak Lengyelországban, és az Európai Unió testületei meg Magyarországon kívül a többi visegrádi ország is elítélték a lengyel törvénymódoításokat. 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.