Megkínozták és megölték a kenyai elektronikus választási rendszer felelősét

2017 július 31., hétfő 14:57
63

Néhány nappal az augusztus 8-i elnökválasztás előtt holtan találták Nairobi külvárosában Chris Msandót, aki a kenyai elektronikus választási rendszer felügyelője volt. A tettes ismeretlen, de az biztos, hogy Msandót megkínozták a halála előtt, a kenyai lapok szerint még az egyik kezét is levágták. A testét egy ismeretlen nőével együtt találták meg.

Kenyában főként elektronikusan zajlik a választás, ezért Msando szerepe különösen fontos. Ma tartották volna a választási rendszer utolsó tesztjét a voksolás előtt.

Az augusztus 8-i elnökválasztás különösen szorosnak ígérkezik a jelenlegi elnök, Uhuru Kenyatta és fő kihívója, Raila Odinga között.

Uhuru Kenyatta elhalad a díszsorfal előtt a nairobi repülőtéren 2014. október 6-án. Fotó: AFP PHOTO/ SIMON MAINA

Az augusztus 8-án használni tervezett számítógépes rendszer hasonló ahhoz, amit a 2013-as elnökválasztáson szerettek volna használni, akkor azonban a rendszer összeomlott, így kézzel számolták a szavazatokat. Ez az eredménnyel elégedetlenek szerint választási csalásnak adott teret.

Chris Msando két hónapja lett a választási rendszer felelőse, elődjét azért menesztették, mert nem akart együttműködni egy auditor céggel, aminek a választói névjegyzék frissítése volt a feladata. Msando halálával még jobban felerősödtek a félelmek, amik szerint az elnökválasztás vesztese megkérdőjelezi majd a szavazás eredményét, és csalásra hivatkozva mozgósítja majd a támogatóit. (BBC)