9 milliárd dollárt buknak rajta, de inkább nem építenek tovább két félkész atomreaktort az Egyesült Államokban

Dél-Karolina állam közműveinek vezetői hétfőn jelentették be, hogy leállítják annak a két reaktornak az építését, melytől nem is olyan régen még sokan az amerikai nukleáris reneszánsz elindulását várták. Az ok nagyon prózai: a költségek borzasztóan megugrottak, közben pedig más energiaforrások jóval olcsóbbá váltak. 

A reaktorok építését egy évtizeddel ezelőtt jelentették be, amikor még komoly tervek szóltak arról, hogy a közeljövőben egy tucatnyi új atomerőmű válthatja majd ki a szénalapú energiatermelést. Az azóta eltelt években viszont jóval olcsóbb lett a palagáz, a fukushimai baleset után újabb aggodalmak merültek fel az atomenergiával szemben, és a Trump-kormán is kevésbé támogatja már a környezettudatosabb energetikai projekteket. 

Ezután jelentette be a SCANA Corp és az állami tulajdonban lévő Santee Cooper, hogy elengedik a két reaktort. A kivitelezés amúgy már 40 százalékon állt, eddig 9 milliárd dollárt költöttek el a projektre, de arra jutottak, hogy még mindig olcsóbb ezt lenyelni, mint tovább haladni előre az építkezéssel. 

A reaktoroknak eredetileg tavaly kellett volna elkészülniük, de sok gond volt az építkezéssel, a legutóbbi céldátumok már 2023-ról szóltak, és a becslések szerint az eredetileg tervezett költségekhez képest 75 százalékkal, 24 milliárd dollárba került volna a két reaktor. (Reuters, a címlapkép csak illusztráció)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.