9 milliárd dollárt buknak rajta, de inkább nem építenek tovább két félkész atomreaktort az Egyesült Államokban

külföld
2017 augusztus 01., 14:16
comments 189

Dél-Karolina állam közműveinek vezetői hétfőn jelentették be, hogy leállítják annak a két reaktornak az építését, melytől nem is olyan régen még sokan az amerikai nukleáris reneszánsz elindulását várták. Az ok nagyon prózai: a költségek borzasztóan megugrottak, közben pedig más energiaforrások jóval olcsóbbá váltak. 

A reaktorok építését egy évtizeddel ezelőtt jelentették be, amikor még komoly tervek szóltak arról, hogy a közeljövőben egy tucatnyi új atomerőmű válthatja majd ki a szénalapú energiatermelést. Az azóta eltelt években viszont jóval olcsóbb lett a palagáz, a fukushimai baleset után újabb aggodalmak merültek fel az atomenergiával szemben, és a Trump-kormán is kevésbé támogatja már a környezettudatosabb energetikai projekteket. 

Ezután jelentette be a SCANA Corp és az állami tulajdonban lévő Santee Cooper, hogy elengedik a két reaktort. A kivitelezés amúgy már 40 százalékon állt, eddig 9 milliárd dollárt költöttek el a projektre, de arra jutottak, hogy még mindig olcsóbb ezt lenyelni, mint tovább haladni előre az építkezéssel. 

A reaktoroknak eredetileg tavaly kellett volna elkészülniük, de sok gond volt az építkezéssel, a legutóbbi céldátumok már 2023-ról szóltak, és a becslések szerint az eredetileg tervezett költségekhez képest 75 százalékkal, 24 milliárd dollárba került volna a két reaktor. (Reuters, a címlapkép csak illusztráció)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.