A Pentagon felfegyverezné Ukrajnát

külföld
2017 augusztus 01., 14:42
comments 125

A Wall Street Journal értesülései szerint a Pentagon és az amerikai külügyminisztérium összeállított egy tervet arról, hogyan lássák el fegyverekkel Ukrajnát. A tervben többek között Javelin páncéltörő rakéták, légvédelmi eszközök és más fegyverek, és jelenleg fehérházi jóváhagyásra várnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy Donald Trumpnak mi a véleménye a kérdésről. 

Amerikai katonai tisztviselők és diplomaták azt hangsúlyozták a lapnak, hogy a fegyverek védelmi célokat szolgálnak. A cél kifejezetten az, hogy elriasszák Moszkvát a további agressziótól a térségben. Amerikai források egybehangzó állítása szerint az oroszok fegyverekkel és katonai tanácsadókkal jelenleg is segítik a kijevi kormány ellen harcoló lázadóalakulatokat Ukrajna keleti felében. 

Válaszul a WSJ értesüléseire, a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov arról beszélt, hogy tartózkodnia kell a feszültség növekedését kiprovokáló lépésektől minden országnak, főleg azoknak, amelyek szerepet kívánnak játszani az ukrajnai válság rendezésében. 

A Kreml szóvivője hozzáfűzte, hogy "elméleti eszmefuttatásokat aligha szükséges kommentálni".

Ezzel párhuzamosan Mike Pence alelnök újra kiállt a NATO kölcsönös védelemről szóló ötös cikkelye mellett, miközben Észtország, Lettország és Litvánia elnökeivel találkozott. 

A New York Times pedig arról írt, hogy Oroszország a nyár végén százezer katonát küldhet a NATO keleti határára egy hadgyakorlatra. Erről a hadgyakorlatról egy ideje már lehetett tudni, de nyilván a jelenlegi geopolitikai helyzetben különleges jelentőségre tesz szert az eddigi egyik legnagyobb gyakorlat Putyin elnöklése alatt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.