„Nem fogunk lemondogatni. Ha valaki jelentkezne az elnöki posztra, álljon ki!”

sport
2017 augusztus 01., 09:08
comments 164
  • Hiába a 170 milliárdos budapesti világra szoló rendezés, a magyar úszók teljesítménye elmaradt a várakozásoktól: a két évvel ezelőtti kazanyi vébé eredményeit sem sikerült hozni.
  • „Bienerthnek annyi”, írtuk múlt héten. A Magyar Úszó Szövetség élére januárban megválasztott elnök a sportolók mellett a politika bizalmát is elvesztette, és Gyárfás Tamás sem könnyen mondott le a huszonhárom éven át betöltött tisztségéről.
  • Változást sürgetett a szövetségben többek közt Székely Éva, Darnyi Tamás, Szabó József, Hargitay András és Risztov Éva is. Közös közleményüket kedden délelőtt juttatták el az Indexhez.

„Számomra megdöbbentő, hogy egy nappal a világbajnokság után egyéni pitiáner sérelmek miatt bosszút forralnak, 

rossz hírem van: a jövőre koncentrálok”

– jelentette ki a budapesti világversenyt értékelő kedd délelőtti sajtótájékoztatón Bienerth Gusztáv. – Arra kaptam mandátumot, hogy végleg felszámoljam a barterkorszakot, rendet tegyek a szövetségben” – tette hozzá. 

„Ráléptem lábakra, sértettem érdekeket, a támadások csak azt mutatják, hogy jó úton járok”

mondta Bienerth. Tény, hogy nem az úszás világából jön, de az elnökséggel kiválóan együttműködik, biztosították támogatásokról, válaszolta egy újságírói kérdésre.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Bienerth arra a kérdésre, hogy a politika részéről, akár Seszták minisztertől, akár a sportállamtitkár oldalától tapasztalt-e bármilyen nyomást, úgy válaszolt: „Ilyen fel sem merült, hogy bárki bármit szólt volna nekem." A MÚSZ-t szerinte nem a politika irányítja.

„Sokan elvállalnák ezt a posztot, de én vagyok az úszó szövetség elnöke. Szó sincs arról, hogy lemondanék."

Az elnök szavaira reagálva Sós Csaba szövetségi kapitány kijelentette:

„Nem fogunk lemondogatni. Ha valaki jelentkezne az elnöki posztra, álljon ki! Mondja el, miért, hogyan lesz jobb, és választassa meg magát!"

photo_camera Fotó: botost/444.hu

„A csapat helytállt" – értékelte a vizes világbajnokságot Sós. Szerinte mindenki a legjobbját nyújtotta, sőt, volt, aki a legjobbjánál is jobban úszott, tette hozzá. A kapitány szerint az érmek száma mutatja a csapatja erejét, elégedett. Bár előzetesen kettő-négy aranyat és összesen tíz érmet várt a budapesti világbajnokságtól, mondván, „ha Kazanyban összejött, akkor ezt Budapesten is hozni fogják." Nem hozták. Két éve három aranyat nyertek az úszók, most csak kettőt, a kazanyi tíz éremmel szemben most csak nyolc jött össze. Beszédesebb:

ha Hosszú Katinkával valami történik, nem játszották volna le a magyar himnuszt a vizes vébé eredményhirdetésein.

De nem csak az eredménytelenség az ok. A múlt héten írtuk: a Magyar Úszó Szövetséget január óta vezető Bienerth Gusztáv pozíciója folyamatosan gyengült. A sportolók bizalma mellett a politikáét is elvesztette. Ebben nagy része lehet annak, hogy túl nagy elánnal ment neki Gyárfás Tamásnak, az úszóvilágban a Hosszú-Gyárfás ellentétre építve próbálta személyét megerősíteni, de ez nem jött össze. A kiszorulás látványosan megjelent a balatonfüredi megnyitón, ahol a szövetség elnöke hivatalos minőségében nem vett részt az ünnepségen, csak a hátsó sorok egyikében húzódott meg, miközben Bóka István polgármester Gyárfással és a FINA-vezetéssel kezelt. 

Bennfentesek szerint Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos válthatja Bienerthet a szövetség élén. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.