Bienerthnek annyi, Fürjes Balázs érkezhet az úszószövetség élére a vizes vb után

sport
2017 július 20., 03:51
comments 78

Valószínűleg már a július végéig tartó vizes vb után, de legkésőbb ősszel új elnököt választ magának a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos lehet az utódja a Gyárfás Tamás lemondása után januárban megválasztott Bienerth Gusztávnak.

Bienerth az elmúlt években megbízható fideszes sportkáderré gyúrta ki magát, az utóbbi hónapokban viszont folyamatosan gyengült pozíciója, kormányzati- és sportkörökben egyaránt.

A PWC egykori magyarországi irodavezetőjeként Bienerth 2007-ben az MLSZ-hez került, ahonnan a FIFA jogi bizottságába katapultált. Az Orbán-éra alatt is meg tudott kapaszkodni: 2011 és 2012 között a kéziszövetség elnökségi tagja lett, később beválasztották az FTC igazgatóságába is. Mielőtt az úszókhoz került, 2016-ban Rogán Antal őt tette meg a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosnak.

Bienerth legnagyobb eredményének a Magyar Turisztikai Ügynökség felhúzását tekinti, a politika számára mégis inkább a Hunguest Hotels szállodalánc zavartalan felvásárlása lehetett a legfontosabb. Ő volt a 2024-es olimpiai pályázatot szervező cég alelnöke is, de még a végső döntés előtt elmozdították. Úszóelnöki kinevezését állítólag segítette közeli barátja, a később a MOB élére megválasztott Kulcsár Krisztián is.

Bienerth Seszták miniszterrel kezel a Komjádi Uszodában tartott sajtótájékoztatón januárban.
photo_camera Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Bienerth Gusztáv a MÚSZ elnöke Fotó: Mohai Balázs/MTI

Gyárfás 23 éve őrzött elnöki pozíciója tavaly őszre tarthatatlanná vált. A Kiss László-ügy és a Nap TV-székház felújítása körüli balhé után többen szót emeltek a diktatórikus vezetés ellen: Hosszú Katinkával az élen fellázadtak ellene az úszók, később az edzők is, végül kihátrált mögüle a politika is. Decemberben be is jelentette, hogy nem indul újra az elnökségért.

A "menedzsertípusként" emlegetett Bienerthnek nem voltak kapcsolatai az úszóéletben, viszont el tudta adni magát a kormánynál egy olyan helyzetben, amikor gyors megoldásra volt szükség. A sportolók számára a Gyárfás-féle elnyomás után Bienerth ekkor még olyan neutrális jelöltnek látszott, aki nem majd szól bele a szakmai dolgokba, a nagy befolyással bíró Hosszú-csapat pedig úgy látta, az "outsider" Bienerthen keresztül tudja vinni akaratát.

A Nemzet év végén azt írta, hogy Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Kovács Ágnes is őt támogatja, igaz nem is volt mást támogatni, mivel senki - köztük a korábban esélyesként emlegetett Czene Attila - sem akart belenyúlni Gyárfás 23 éves méhkasába, fél évvel a vizes vb kezdete előtt. Seszták miniszter végül január elején üzente meg a szövetségnek, hogy a kormány Bienerth megválasztását várja a közgyűléstől.

Az új elnök valószínűleg azzal követett el végzetes hibát, hogy egyből nekiment Gyárfásnak. A Hosszú-Gyárfás konfliktusra rájátszva próbált erőt gyűjteni az úszóéletben, de ez nem jött össze. A Hosszú által gründolt ellenállást összekeverte az úszótársadalommal, a klubokkal és a küldöttekkel, akik az évek során hozzászoktak a Gyárfás-szövetség működéséhez.

Bienerth előbb egy interjúban nekiment elődjének, akinek szerinte leváltása után "nincs helye az úszósportban", aztán totális átvilágítást helyezett kilátásba a szövetségnél. Alaposan magára haragította Gyárfást, aki viszont meg tudta őrizni informális befolyását a legfontosabb körökben.

photo_camera Gyárfás Tamás 23 éven keresztül vezette a MÚSZ-t Fotó: 444

Februárban Gyárfás kibrusztolta Orbán Viktornál, hogy tagja maradjon a VB-t szervező bizottságnak, és FINA-alelnökként ő kísérhette el Cornel Marculescut, a FINA ügyvezető igazgatóját a kormányfőhöz. Bienerth ugyan meghívottként részt vehetett az üléseken, de nem lett tagja a kormánytagokkal kitömött bizottságnak (benne van Seszták Miklós, Balog Zoltán, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Pintér Sándor és Fürjes Balázs is), és kimaradt az előkészületekből.

Az új elnök ugyan kiszorította a Gyárfás-féle elnökséget (Sass Katalin, Kiss László, dr. Tóth Ákos, Vizi Csaba, Güttler Károly és a Kiss Lászlót váltó volt szövetségi kapitány, Hargitay András), de mire működtetni tudta volna az új testületet, sokakat magára haragított. Kis klubok tucatjai orroltak meg rá megvont források miatt, amiket az új vezetés pályázatokhoz próbált kötni, a nagy klubok vezetői pedig a szakmai hozzáértést hiányolták tőle és bizalmi embereitől egyaránt. (Volt állítólag olyan kolléga, akit fel kellett homályosítani arról, mi is az a Gerevich Aladár-ösztöndíj.)

Az úszók közt is megbomlott Bienerth támogatása, miután az alkalmi antigyárfás-koalícióból végül egyedül a Hosszú-csapat és az úszóbajnok akadémiája jött ki jól. Erre utalt emlékezetes kirohanásában Pásztory Dóra paralimpiai bajnok is, amikor azt nyilatkozta Hosszúról: "elegem van, hogy összefogásra szólít fel, amikor szüksége van rá, de hallgat, amikor más érdeke kívánja".

Bienerth alábecsülhette Gyárfást. Egymás után "bukkantak fel" kellemetlen történetek az úszóvilág bugyraiból. Az első a Tóth Ramon-ügy volt: az MTK és a válogatott úszóedzőjéről megjelent egy meztelen kép, amiről egy bulvárlap azt állította, hogy az edző azt több kiskorú tanítványának elküldte. Tóthról valójában hat évvel korábban a barátnőjének készült a kép, a szülők is kiálltak mellette, a rendőrség is elutasította a feljelentést, a szövetség mégis kirúgta az edzőt.

Április végén, a debreceni országos bajnokságon két fiatalkorú szexelését vették videóra és tolták fel a netre csapattársak. Klubja fegyelmit indított, elküldte az érintett versenyzőt; Bienerth elnök a Népszava cikkét követően azt állította, nem tudott az esetről, majd később megpróbálta Gyárfásra tolni a felelősséget.

Konfliktusos volt a viszonya a régi bútordarabokkal: nem jelölte például a FINA sajtóbizottságába Csurka Gergelyt, Hosszú könyvének szerzőjét, a szövetség sajtófőnökét, aki 13 év után emiatt le is mondott.

Bienerthnek a közgyűlésben annyira nem maradt támogatása, hogy hiába tolta ki az előző elnökségi tagokat, május végén a megmaradt 7 helyre szégyenszemre összesen 2 jelöltet tudott beszavaztatni, a saját hatásköreinek szélesítését célzó módosítóját a küldöttek alig negyede támogatta. A Gyárfás-korszakról szóló belső vizsgálat ugyan valóban feltárt visszaéléseket a Gyárfás-érából, hiába lobbizott folyton a FINA-vezetőkénél is, Bienerth pozíciója menthetetlenné vált.

Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat egykori kormányzati felelőse, kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos
photo_camera Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat egykori kormányzati felelőse, kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos Fotó: Máthé Zoltán

A vb-n már látványos jelei is vannak a kiszorulásnak. A balatonfüredi megnyitó vendégeit is meglepte, hogy a szövetség elnöke hivatalos minőségében nem vett részt az ünnepségen, csak a hátsó sorok egyikében húzódott meg, szinte inkognitóban, napszemüveggel az orrán, miközben Bóka István polgármester Gyárfással és a FINA-vezetéssel gazsulált. Az ausztrálok ellen megnyert férfi vízilabda-csoportmeccsen sem látták Bienerthet, miközben az első VIP-sorban Áder János, Kemény Dénes és Seszták Miklós mellett helyet foglalt Fürjes Balázs is.

Bennfentesek szerint az olimpia nélkül maradt kormánybiztos a legesélyesebb arra, hogy ősztől, vagy nem sokkal a vizes vb végeztével átvegye Bienerth pozícióját.

Bár úszómúltja neki sincs, sokkal mélyebben beágyazott figura a Fidesz-rendszerben, mint Bienerth Gusztáv. Fürjes nagyon közel áll Orbán Viktorhoz: klasszikus ősfideszes (1988-ban csatlakozott a "fiúkhoz"), alapító alelnöke a Fidelitasnak és ő a párt "nagy építtetője": már a Budapest sportcsarnok 1999-es megsemmisülése után megkapta a feladatot a Sportaréna felhúzására, azóta is rábízzák a hasonló munkákat, legyen az Groupama Aréna vagy a Sorsok Háza. Pályájáról itt írtunk részletesebben.

Kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztosként Fürjes felügyelte a vizes vb infrastruktúrájának kiépülését is, közösen tervezik az új gigantikus Puskás-aréna építését is. Előtérbe kerülése nem jelenti Gyárfás megmaradását: az egykori tévés elnök már a nemzetközi vizekre figyel, de nyílván fontos neki egy olyan szövetségi elnök, aki nem akarja hátába vágni a fejszét. Az új vezetés valószínűleg engedi majd balhé és meghurcolás nélkül visszavonulni a korábbi elnököt.

Fürjes 2015 augusztusa óta volt az olimpiáért felelős kormánybiztos, ez a minősége a kormány kihátrálásával a pályázat mögül megszűnt, későbbi olimpiai játékok megpályázásától is elálltak. Nemsokára új feladatot kap majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.