Orbán személyesen felügyeli a Puskás Stadion építését

politika
2017 április 20., 17:09
comments 427

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat a Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság létrehozásáról.

A bizottság feladata, hogy figyelemmel kövesse a Puskás Ferenc Stadion beruházás előrehaladását, javaslatot tegyen a kormánynak arra, milyen halaszthatatlan intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy 2019. október 31-ig befejezzék a beruházást.

A bizottság elnöke Orbán Viktor,

 a többi tagja pedig Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos és Csányi Sándor mint a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.

A kormányhatározat szerint a bizottság legalább havonta egyszer ülésezik. A bizottság elnöke és tagjai az itt végzett munkájukért díjazásban, költségtérítésben nem részesülnek.

Csányi Sándor a múlt héten elégedetlenül nyilatkozott az építkezésről. Egy interjúban azt mondta, hogy nem boldog azzal az előrehaladással, ami a 2020-as Eb budapesti helyszínét, az épülő Puskás Stadiont jellemzi. Eddig háromszor állt már a szőnyeg szélén az európai szövetségnél (UEFA), amikor a késéseket kellett bejelenteni, de azt gondolja, ha sikerül tartani a legutóbb kitűzött, 2019 szeptemberi határidőt – amit egy novemberi tesztmérkőzés követ –, akkor minden rendben lesz. Ő javasolta Orbánnak, hogy állítsanak fel egy bizottságot, ami havonta beszámoltatja a felelősöket a fejleményekről.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek otthont adó, 67 ezer férőhelyes új Puskás Stadionnak a határidő szerint 2019 végére kell felépülnie. Március végén a beruházó Nemzeti Sportközpontok és a kivitelezést elnyerő konzorcium képviselői kötött szerződés alapján 

az új stadion nettó 142,85 milliárd forintért épülhet meg.

A megbízást elnyerő Magyar Építő-ZÁÉV konzorcium tagjai pedig a magyar gigaberuházások szokásos szereplői:

A West Hungária Bau, Paár Attila cége a Budai vár felújításában is részt vesz, és ez építheti az ugrótornyot a Batthyány téren, illetve ez fejleszti közösen a Nemzeti Lovardát Mészáros Lőrinc gyermekeinek Fejér-B.Á.L Zrt.-jével közösen.

A PBE Építő Kft. egykor Tiborcz István közvetett tulajdonában volt, amikor még villamosenergia-termeléssel foglalkozott. A cégben Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft. révén volt érdekelt, ezt a céget 2015 áprilisában vette meg tőle a fent említett West Hungária Bau befektetési társasága, a WHB Befektetési Kft. A Green Investments 50 százalékos tulajdonosa a közvilágítási tendereken taroló Elios Innovatív Zrt.-nek.

A CLH Hűtés- és Klímatechnika Kft. a Körösaszfalt érdekeltsége, amely pedig Szíjj László, Mészáros Lőrinc és Varga Károly közvetett tulajdona.

A KÉSZ Ipari Gyártó Kft. a Garancsi István tulajdonában levő Market Építő Zrt-vel közösen nyerte el a Vasas új stadionjának építésére kiírt közbeszerzést, már az FTC stadion építésén is együtt dolgoztak. A Ventor Tűzvédelmi Kft. egyik résztulajdonosa a KÉSZ-csoporthoz tartozó Matech Kft. vállalkozási igazgatója.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a Parlament felújításában is részt vett. Az EGV Építőipari Gépesítő Kft. egykoron reklámügynökségként kezdte tevékenységét, de 2014 októberében profilt váltott, így 2014-ben még 15 milliós árbevételét a következő évre már 774 millióra növelte. Az EnviroChem 2000 Bt. környezetvédelmi szolgáltatásokkal foglalkozik. A kilencedikként bevont Közti Zrt. az egykori Középülettervező Vállalat jogutódja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.