Ott marad a Dunában az óriás ugrótorony betonalapzata

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Az MTI-ben jött ki a hír arról, hogy elkezdték elbontani a valahogy több mint hárommilliárd forintból megépített állványt, ami a vizes világbajnokság óriás toronyugrás számának helyszíne volt. 

A Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. közleményéről szóló hír utolsó sora így szól:

Kitértek arra is, hogy bár az ugrótorony szerkezetét elbontják, betonalapzata ott marad, így "hasonló versenyek szervezésénél az már biztosított lesz".

Azaz ha jól értjük, a világbajnokság hagyatékaként ott fog maradni egy betontalpazat a Dunán, hátha még egyszer lesz ott hasonló verseny. 

A közleményből kiderül az is, a bontás miatt villamosok vasárnap reggeltől járnak majd, a budai alsó rakpart nyitása legkésőbb csütörtökön várható, míg a Bem rakpartot a tervek szerint legkésőbb augusztus 15-én nyitják meg. 

Az ugrótoronyra vonatkozó szerződésben amúgy az alábbi kitétel szerepelt:

„Vállalkozó a Világbajnokság befejeztével a Használati Időszak lejártával, a Megrendelő által jóváhagyott időpontban megkezdi az Óriás Ugrótorony és Ideiglenes Létesítményei bontási munkálatait, a lebontásra került anyagok és elemek elszállítását, és az Ingatlanok eredeti állapotának helyreállítását.

Vállalkozó köteles az ideiglenes szerkezetek építése és bontása során különösen ügyelni a rakparti kőfal védelmére, annak sérülése esetén azt a műemléki környezetnek és előírásoknak megfelelő módon, eredeti állapotnak megfelelően kell helyreállítani. Vállalkozó köteles az alsó és felső rakparti támfal javítási munkálatait szakszerűen elvégezni, beleértve a Rendezvények által érintett alsórakparti út és járdafelület javítását is.”

Felmerülő kérdéseinket elküldtük a vizes világbajnokság szervezőinek, ha válaszokat kapunk, beszámolunk róla.